UE vrea sa interzica importurile de ulei de floarea-soarelui din Ucraina

Miercuri, 21 Mai 2008, ora 14:03
1193 citiri
UE vrea sa interzica importurile de ulei de floarea-soarelui din Ucraina

Uniunea Europeana intentioneaza sa interzica importurile de ulei de floarea-soarelui din Ucraina, dupa ce Kievul nu a reusit sa furnizeze garantii ca uleiul pe care il livreaza nu este contaminat, a declararat miercuri un oficial din Comisia Europeana, citat de Reuters."Intentia noastra este sa interzicem uleiul de floarea soarelui din Ucraina", a declarat oficialul citat.


Marti, Grecia a decis sa retraga de pe piata tot uleiul de floarea-soarelui importat de la 1 ianuarie ca masura de precautie, dupa descoperirea unui nou esantion de ulei contaminat care nu facea parte din cele semnalate la inceputul lunii de autoritatile competente din UE. Pentru a evita orice incertitudine, Guvernul elen a decis sa retraga toate produsele suspecte, a spus ministrul mediului, Christos Folias.


Ministrul a acceptat si demisia presedintelui Autoritatii alimentare elene (EFET), in urma acuzatiilor tot mai numeroase de neglijenta a autoritatilor in aceasta problema.


Dupa o alerta in mai multe tari europene, dar despre care s-a aflat tardiv in Grecia, EFET a retras din 9 mai de pe piata mai mult de 6.000 de tone de ulei ucrainean. Uleiul contaminat nu prezinta insa un risc important pentru sanatate, potrivit Autoritatii.


In total, aproape 40.000 de tone de ulei de floarea-soarelui ucrainean "au fost contaminate in mod voluntar", declarase in aprilie un expert al Comisiei Europene. Acesta nu a putut preciza insa cum a fost contaminat uleiul si cine este responsabil pentru aceasta. Uleiul ucrainean a fost livrat in Franta la bordul a sapte vase si distribuit apoi in Italia, Olanda si Spania.