UE vrea sa stranga legaturile cu tarile de la Marea Neagra

Vineri, 13 Aprilie 2007, ora 00:01
995 citiri

Comisia si-a prezentat proiectele vizand intensificarea relatiilor sale cu vecinii din perimetrul Marii Negre, bogat inzestrat cu petrol si stabilizarea regiunii.

Comisarul pentru relatii externe si politica de vecinatate, Benita Ferrero-Waldner, a declarat: "Consideram ca este important sa acordam o atentie deosebita acestei regiuni", explicand ca dupa aderarea Bulgariei si a Romaniei, UE este de acum direct implicata in prosperitatea, stabilitatea si securitatea regiunii.

Noua initiativa de cooperare va pune accentul pe domenii ca buna guvernare, transporturile, mediul, si in special energia. Potrivit Comisiei, regiunea Marii Megre, un loc important de tranzit pentru petrolul si gazul provenind din Rusia si Asia Centrala in directia Europei, este de "importanta strategica pentru securitatea energetica a Uniunii Europene".

Obiectivul este de a extinde influenta UE in aceasta regiune care cuprinde fostele republici ale Uniunii Sovietice, ca Ucraina si Georgia, in contextul unei nemultumiri fata de rolul Moscovei in aceste tari si fata de fiabilitatea sa in calitate de principal furnizor energetic al Europei.

Aceasta initiativa intervine in urma unui acord incheiat saptamana trecuta in Italia, Croatia, Slovenia, Serbia, Romania si Comisia Europeana vizand demararea construirii unui nou oleoduct pana in 2012, care va aduce petrol din Marea Neagra in Europa Centrala.

Benita Ferrero-Waldner a declarat ca are in vedere sa stabileasca relatii oficiale cu grupul de Cooperare Economica la Marea Neagra (CEMN), aflat la originea unui pact economic regional in 1992. CEMN cuprinde deja trei tari ale UE, Bulgaria, Grecia, Romania, precum si Albania, Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Moldova, Muntenegru, Serbia, Ucraina, Rusia si Turcia.

Strategia regionala se adauga la initiativele in curs, mai ales negocierile de aderare cu Turcia, eforturile vizand negocierea unui "parteneriat strategic" mai strans cu Rusia, si acordurile comerciale si de ajutor bilateral existente in cadrul Politicii Europene de vecinatate (PEV).

Benita Ferrero-Waldner a declarat de asemenea ca are sperante serioase ca initiativa "Sinergie Marea Neagra" "va contribui la crearea unui climat mai bun pentru a rezolva 'conflictele inghetate' in regiune".

Sursa: Rador