Un fost al Bancii Mondiale a gasit solutia pentru criza economica

Miercuri, 06 Februarie 2013, ora 11:27
837 citiri
Un fost al Bancii Mondiale a gasit solutia pentru criza economica

Statele Unite ale Americii si Uniunea Europeana nu au depasit inca criza, dar pot realiza acest lucru prin crearea unei zone de liber schimb transatlantice, a declarat intr-un interviu acordat redactiei Deutsche Welle din Berlin fostul presedinte al Bancii Mondiale, Robert Zoellick.

Masurile intreprinse de Banca Centrala Europeana (BCE) au permis imbunatatirea conditiilor economice in zona euro, dar mai este necesar de pus in aplicare cu succes reformele structurale si fiscale, a afirmat el.

"Desigur, situatia s-a stabilizat si aceasta este o veste buna. Vedem acest lucru dupa ratele dobanzilor scazute pentru unele tari mediteraneene, dar sunt total de acord cu seful BCE, Mario Draghi, care considera ca nu a venit inca momentul pentru relaxare", a spus Zoellick, care a parasit postul de presedinte al BM la 1 iulie 2012.

Atentia zonei euro ar trebui sa fie in prezent focalizata pe Italia, Spania si Grecia si, deocamdata, nu exista motive sa se considere ca aceasta criza s-a incheiat.

In opinia sa, economia SUA nu va creste mai mult cu 2% in 2013 datorita majorarii impozitelor. "Dar, chiar si o crestere de 2% nu este suficienta pentru redresarea economica a Statelor Unite. SUA se vor mai confrunta cu o serie intreaga de provocari", a apreciat el.

Referindu-se la zona de comert liber transatlantic, Zoellick a estimat ca mai trebuie rezolvate o multime de probleme si de stabilit capacitatea fiecarei parti de a merge la diferite concesii, insa crearea acestei zone ar permite participantilor sa realizeze mai eficient reformele structurale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#zona liber schimb UE, #liber schimb UE SUA, #criza europa, #criza sua , #UE