Un oficial de la Doha explica cum functioneaza blocada: Pierdem noi, pierd si ei!

Luni, 12 Iunie 2017, ora 07:35
9031 citiri
Un oficial de la Doha explica cum functioneaza blocada: Pierdem noi, pierd si ei!
Foto: Doha bus

Tensiunile din Orientul Mijlociu, aparute intre Qatar si alte 7 tari arabe, ar putea sa se transforme intr-un razboi al nervilor, dupa modelul celui intretinut prin sanctiuni economice intre Moscova si UE.

Ali Shareef Al Emadi, ministrul Finantelor de la Doha, a descris in doar cateva cuvinte cum va functiona blocada economica din Golful Persic: "Multa lume crede ca doar noi avem de pierdut. Nu este asa. Daca noi pierdem un dolar, pierd si ei unul", a explicat oficialul qatarez, intr-un interviu pentru CNBC.

Al Emadi a apreciat ruptura diplomatica survenita intre tara sa si alte sapte state vecine drept un eveniment "extrem de nefericit. A rupt multe familii aflate in aceste tari".

Arabia Saudita, Egiptul si Emiratele Arabe Unite sunt liderii miscarii care au initiat blocada diplomatica si economica cu Qatar, tara acuzata de finantarea unor miscari teroriste, sauditii recurgand si la inchiderea granitei terestre cu regatul vecin.

Qatarul are o populatie de 2,5 milioane locuitori, iar principala grija ramane asigurarea importului de produse alimentare, frnizorii traditionali fiind chiar statele vecine. In acest moment insa, guvernul de la Doha ia in considerare diversificarea legaturilor comerciale cu furnizori noi sau mai vechi, cum ar fi UE, Turcia, Brazilia sau Australia.

"O sa ne asiguram ca vom fi chiar mai diversificati din acest punct de vedere decat eram inainte", a punctat ministrul de Finante de la Doha.

Al Emadi a tinut sa linisteasca si investitorii ingrijorati de o eventuala criza financiara cauzata de retragerea masiva de capital din tara. Saptamana trecuta, pe fondul tensiunilor ivite intre tarile arabe din Golf, idicele bursei din Doha a pierdut 7,1 procente, dar ministrul de Finante considera ca are la indemana instrumentele necesare pentru a rezista acestei crize.

"Rezervele noastre valutare si fondurile de investitii reprezinta 250% din PIB. Nu cred ca este cazul sa ne lansam in speculatii asupra modului in care va evolua rialul qatarez.

Suntem intr-o pozitie confortabila din punct de vedere al investitiilor si nivelului de lichiditati din sistem. Chiar stam mai bine decat multi vecini de-ai nostri", a apreciat Ali Shareef Al Emadi.

#criza Orientul Mijlociu, #blocada economica Qatar, #criza alimentara Qatar , #UE