Ungaria cere 180 mld euro de la UE, pentru economiile din Europa de Est

Vineri, 27 Februarie 2009, ora 11:26
1241 citiri
Ungaria cere 180 mld euro de la UE, pentru economiile din Europa de Est

Premierul ungar Ferenc Gyurcsany vrea ca Uniunea Europeana sa intocmeasca un pachet de pana la 180 miliarde euro pentru a ajuta economiile din Europa de Est, bancile si companiile din regiune sa faca fata crizei financiare, relateaza Bloomberg.

Un "Program de Stabilizare si Integrare Europeana" ar include finantare pe termen scurt pentru guverne, restructurarea coordonata a datoriilor private, recapitalizarea bancilor si lichiditate pentru companii in 12 tari, a spus Gyurcsany intr-un interviu acordat joi la Budapesta.

Acesta va prezenta planul in cadrul unui summit al Uniunii Europene ce va avea loc pe 1 martie la Bruxelles. Unele economii din Europa de Est se prabusesc pentru ca actuala criza mondiala scade cererea pentru exporturi, in timp ce investitiile si creditele se reduc. Ungaria, Ucraina, Letonia, Serbia si Belarus au apelat la ajutoare internationale. Monedele regionale, actiunile si obligatiunile s-au depreciat, in contextul in care investitorii au evitat activele riscante.

"Trebuie sa reducem riscurile din regiune si acest lucru nu se va face numai cu vorbe", a spus Gyurcsany. "Uniunea Europeana trebuie sa ia rolul de lider. Acest pachet poate opri cu siguranta deprecierea rapida a monedelor nationale, ce reprezinta in prezent cel mai mare risc pentru regiune.

Trebuie sa facem investitorii sa constientizeze riscurile regiunii si sa construim un cadru pentru actiuni coordonate", a spus oficialul. Zlotul s-a depreciat cu 29% fata de euro in ultimele sase luni, forintul s-a depreciat cu 20%, leul a pierdut 17% si coroana ceha 12%. Hrivna ucraineana a pierdut 37% din luna august.

Pentru a ajuta la reducerea riscurilor legate de valute, Gyurcsany propune de asemenea o trecere mai rapida la euro pentru tarile din Europa de Est. Acesta sustine ca unele conditii cu privire la controlarea inflatiei si la deficitul bugetar nu ar trebui relaxate, insa timpul necesar testului de stabilitare efectuat inainte de integrarea unui stat in zona euro ar trebui sa fie redus de la doi ani, cat este in prezent.

Programul va ajuta Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia si Romania, doua state ce nu fac parte din UE, Croatia si Ucraina, si doua economii din zona euro, Slovacia si Slovenia. "Din moment ce lumea percepe regiunea ca un tot unitar, avem nevoie de un program pentru o regiune unitara. UE ar trebui sa isi extinda programul dincolo de granite", a spus Gyurcsany. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
#depreciere, #economie, #ue , #UE