Uniunea bancara revine in centrul disputelor UE

Marti, 04 Decembrie 2012, ora 13:24
1765 citiri
Uniunea bancara revine in centrul disputelor UE

Ministrii de finante ai tarilor membre UE se intalnesc marti la Bruxelles pentru a incerca sa depaseasca impasul in care se afla negocierile pentru uniunea bancara, pe fondul unor diferende puternice pe mai multe probleme.

Cel mai recent conflict aparut in vizorul publicului este cel dintre Franta si Marea Britanie. Guvernatorul bancii centrale a Frantei, Christian Noyer, a declarat recent ca "cea mai mare parte a tranzactiilor cu euro ar trebui sa aiba loc in zona euro", pentru ca BCE sa poata "asigura supravegherea propriei monede".

Londra risca sa piarda statutul de centru al tranzactiilor cu euro

Aceasta declaratie ameninta, astfel, statutul Londrei ca principal centru al tranzactiilor cu euro, iar reactiile din presa britanica au fost puternice. The Telegraph considera afirmatiile lui Noyer drept grosolane si se intreaba ce sanse reale de functionare are uniunea bancara, iar BBC titreaza "Regatul Unit jefuit de uniunea bancara a zonei euro?".

Londra risca sa piarda statutul de centru al tranzactiilor cu euro

Pe langa relatia statelor din afara zonei euro cu noua uniune, exista si dispute legate de tipurile de banci care ar urma sa fie supravegheate de catre Banca Centrala Europeana si modul in care s-ar desfasura propriu-zis activitatea de supraveghere.

Locul bancilor mici in cadrul uniunii

Germania doreste initial ca doar bancile mari sa fie incluse in uniunea bancara si sa cada sub supravegherea BCE, in conditiile in care reglementarile institutiei europene ar fi prea severe pentru bancile sale de economii.

Argumentul principal este ca bancile mici de economii nu au nevoie de aceleasi mecanisme de siguranta de care au nevoie marile banci internationale "too big to fail".

Costurile administrative pe care le-ar aduce normele BCE bancilor mici ar fi prea greu de suportat, si s-ar traduce in costuri suplimentare pentru comunitatile in care acestea isi desfasoara activitea.

Germania are cel mai mare grup de banci mici din Europa, scrie Financial Times. Peste 100 dintre acestea au o valoare a activelor de sub un miliard de euro si isi desfasoara activitatea doar la nivel regional. Lor li se adauga si 1.200 de banci cooperative germane care au un profil si ingrijorari similare.

In acelasi timp, aceste banci sunt organizate in retele cu legaturi stranse, care le ofera avantajele unui grup financiar important. Din acest punct de vedere, criticii considera ca exista riscuri sistemice la nivelul retelelor.

Aceasta perspectiva este sustinuta si de Michel Barnier, Comisarul european pentru piata unica si servicii, cat si de Mario Draghi, Presedintele BCE. Ambii resping astfel ideea ca bancile mai mici sa fie excluse din Uniunea bancara.

Ce vor face statele din afara zonei euro?

Marea Britanie a amenintat deja ca va bloca uniunea bancara daca nu se schimba sistemul de vot din cadrul Autoritatii Bancare Europene, astfel incat tarile zonei euro sa nu ajunga sa detina contrul acesteia, dupa ce uniunea bancara se va concretiza.

Pe de alta parte, tarile zonei euro considera ca daca ar fi acceptata cererea Regatului Unit pentru un sistem de votare dublu - pentru tarile zonei euro si pentru cele din afara zonei euro - Marea Britanie ar ajunge sa aiba practic drept de veto cu privire la deciziile privind reglementarile bancare din UE.

Marea Britanie ameninta blocarea uniunii bancare

Suedia si-a exprimat, de asemenea, temerile cu privire la faptul ca tarile din afara zonei euro nu vor fi pe picior de egalitate cu cele din zona euro.

"Ori se schimba tratatul astfel incat sa fie clar ca fiecare membru este tratat intr-un mod echitabil, ori (n.r. supravegherea) este mutata in afara BCE", a declarat ministrul de finante suedez, conform Euractiv.

Nu in ultimul rand, se pune problema si rolului bancilor nationale in supraveghere. Astfel, Franta doreste ca acestea sa aiba rolul de supraveghere in numele BCE, in timp ce Germania este in favoarea unui control direct al BCE asupra bancilor din uniune, precizeaza the EUObserver.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#uniune bancara Europa, #intalnire Eurogroup Bruxelles, #reglementari uniune bancara UE, #conflict uniune bancara, #reglementari uniune bancara, #state uniunea bancara , #UE