Uniunea Europeana ar putea reintroduce vizele in cinci tari din Balcani

Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 10:34
1371 citiri
Uniunea Europeana ar putea reintroduce vizele in cinci tari din Balcani

Majoritatea statelor UE sunt in favoarea reintroducerii vizelor pentru tarile din zona Balcanilor Occidentali (Serbia, Macedonia, Muntenegru, Albania si Bosnia-Hertegovina), ca urmare a cresterii numarului de cereri de azil din partea celor proveniti din aceste tari, transmite agentia EFE citand surse europene.

Ministrii de Interne din statele UE au analizat joi aceasta chestiune, la cererea mai multor tari, printre care Germania, Franta, Belgia, Luxemburg si Olanda.

Comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, a prezentat un raport in care subliniaza ca numarul cererilor de azil primite de statele UE din partea cetatenilor proveniti din statele Balcanilor Occidentali a crescut cu 75% in ultimele luni. Doar putini dintre acestia primesc statutul de refugiati. "A sosit momentul ca Balcanii sa ia problema in serios, pentru a nu se pune sub semnul intrebarii regimul liberalizarii vizelor", atentioneaza comisarul european.

Consiliul si Parlamentul European examineaza posibilitatea formularii unei clauze care sa permita reintroducerea obligativitatii vizelor temporar si in cazuri exceptionale. Statele membre doresc sa foloseasca aceasta clauza "ca mijloc de presiune si descurajare si spera ca nu vor fi nevoite sa o puna efectiv in aplicare", afirma sursele citate de EFE.

Cecilia Malmström a mai declarat ca problema numeroaselor cereri de azil va fi abordata la o reuniune ministeriala ce va avea loc pe 5 si 6 noiembrie la Tirana (Albania), la care vor participa tarile din Balcanii de Vest, Comisia Europeana si presedintia cipriota a UE. La aceasta intalnire, se va solicita respectivelor state din Balcani sa informeze UE cu privire la masurile pe care le aplica pentru combaterea abuzurilor si le va cere sa-si intensifice cooperarea cu Bruxellesul in aceasta problema.

Liberalizarea regimului de vize pentru Macedonia, Serbia si Muntenegru a fost adoptata in luna decembrie 2009, pentru Albania si Bosnia-Hertegovina in luna noiembrie 2010, iar cu Kosovo inca se poarta negocieri.

#reintroducere vize UE, #vize pentru Balcani, #imigranti Uniunea Europeana , #UE