Uniunea Europeana are in plan un fond de 21 de miliarde de euro pentru investitii

Luni, 24 Noiembrie 2014, ora 13:14
1755 citiri
Uniunea Europeana are in plan un fond de 21 de miliarde de euro pentru investitii
Foto: Flandes Today

Uniunea Europeana intentioneaza sa aloce 21 de miliarde de euro intr-un fond prin care va acoperi riscurile noilor proiecte impreuna cu investitorii privati, conform unor oficiali ai UE.

Noua entitate va sustine un program de investitii al UE de 300 de miliarde de euro si este conceputa pentru a avea un impact de circa 15 ori mai mare decat dimensiunea sa initiala, potrivit oficialilor care si-au pastrat anonimatul, deoarece planurile nu sunt finalizate. Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker urmeaza sa anunte initiativa in zilele urmatoare, conform Bloomberg.

Comisia va aloca 16 miliarde de euro in vehicule de investitii si vor fi incluse alte cinci miliarde de euro de la Banca Europeana de Investitii.

Planul de investitii al lui Juncker va combina resursele UE si modificarile de reglementare pentru a "atrage mai multe investitii private cu scopul de a face o realitate din investitii reale", conform vicepresedintelui UE Jyrki Katainen. Acest plan face parte din strategia economica a UE, a mai spus acesta.

Europa incearca sa impulsioneze cresterea economica, in contextul in care ritmul de iesire din criza este lent. Zona euro va avea o crestere economica estimata la numai 0,8% in acest an, in timp ce rata somajului este de 11,5% in regiune, si de 25% in Grecia si Spania.

Ce trebuie facut

Euro se indreapta spre a cincea luna de declin dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat saptamana trecuta ca oficialii bancii "vor face ceea ce trebuie" pentru a stimula inflatia. Moneda unica era cotata la 1,2404 fata de dolarul SUA, dupa o scadere de 1,2% pe 21 noiembrie.

In timp ce propunerea lui Juncker implica investitii in infrastructura si in alte domenii, suma de 21 de miliarde de euro, cu o rata propusa de indatorare de 15 ori, poate dezamagi pietele. Chiar si suplimentarea fondurilor cu inca 30 de miliarde de euro si cu o rata de indatorare mult mai redusa, "planul nu poate fi credibil de la inceput", au spus analistii Royal Bank of Scotland.

La randul lor, oficialii UE au precizat ca fondul este conceput pentru a utiliza resursele existente si nu necesita noi infuziuni de numerar din partea tarilor membre. BEI va gazdui fondul, care va avea propria sa conducere si va putea sa se implice pe o scara larga. Astfel, va putea sa opereze cu mai putine restrictii decat initiativele anterioare, cum ar fi proiectele program de obligatiuni, care sunt disponibil acum numai pentru asocierile transfrontaliere.

UE pregateste o lista de proiecte prin care acest fond ar putea sa fie format rapid. Deoarece acesta va putea sa suporte o parte din riscul proiectelor de start, poate fi o optiune la constrangerile bugetare si la reticenta sctorului privat in fata asumarii de noi riscuri.

"Avem nevoie de o schimbare radicala in eforturile de combatere a obstacolelor din calea investitiilor private si pentru optimizarea investitiilor publice in Europa", a declarat, recent, Emma Marcegaglia, presedintele BusinessEurope, federatia patronatelor europene.

Grupul a prezentat un raport privind investitiile in Europa si a cerut UE sa reduca barierele nationale, o imbunatatire a reglementarilor si o reducere a costurilor pentru afaceri in blocul celor 28 de natiuni.

#fond investitii ue, #investitii ue , #UE