Uniunea Europeana denunta in fata OMC subventiile acordate de SUA grupului Boeing

Miercuri, 16 Ianuarie 2008, ora 11:35
1091 citiri
Uniunea Europeana denunta in fata OMC subventiile acordate de SUA grupului Boeing

Uniunea Europeana a denuntat miercuri subventiile acordate de autoritatile americane constructorului de aeronave Boeing, in fata Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), prin intermediul unor contracte militare acordate grupului american, conform AFP.

Conform responsabililor europeni, Boeing, care produce atat aeronave civile cat si militare, beneficiaza de subventii deghizate din partea guvernului american, afirma AFP.

Boeing a primi de la NASA (National Aeronautics and Space Administration) suma de 10,4 miliarde dolari pentru a produce avioane civile, in cadrul unui program de cercetare si dezvoltare, acuza UE.

Cifra prezentata de Washington, si anume 750 milioane dolari, nu a fost dublata de niciun fel de dovada, asigura Bruxelles.

Conform UE, cel mai recent avion produs de Boeing, modelul Dreamliner 787, ce ar trebui sa efectueze primul sau zbor in cursul acestui an, beneficiaza de tehnologie NASA din sase sectoare, printre care materialele compozite, aerodinamica, sisteme electrice si de eliminare a zgomotului.

Calculand scutirile fiscale acordate companiei americane de catre mai multe state americane, UE cifreaza nivelul subventiilor la 23,7 miliarde dolari, pe o perioada de 14 ani (1990-2004).

Statele Unite ale Americii au depus plangere tot in fata OMC in octombrie 2004 impotriva ajutoarelor acordate Airbus de catre mai multe state europene privind ajutorul acordat lansarii unor noi modele.

UE a replicat imediat, depunand plangere impotriva Boeing tot pe teme de subventii de stat.

<b>Bloombiz</b>


<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.