Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Uniunea Europeana, la un pas de autorizarea culturilor de organisme modificate genetic

Uniunea Europeana, la un pas de autorizarea culturilor de organisme modificate genetic


Uniunea Europeana este aproape de un acord de autorizare a cultivarii organismelor modificate genetic (OMG), care se va incheia totusi cu posibilitatea fiecarui stat de a interzice cultivarea acestora pe teritoriul sau, a anuntat presedintia greaca a UE dupa o dezbatere publica intre ministrii mediului la Bruxelles.

'O mare majoritate a statelor este favorabila unei deblocari a lucrurilor', si-a exprimat satisfactia Tonio Borg, comisarul sanatatii responsabil de acest dosar.

'Ceea ce propunem nu este o dogma. Se poate imbunatati', a subliniat el, potrivit AFP. 'Un acord politic s-a profilat si speram sa ajungem la adoptarea lui spre sfarsitul anului', a declarat la randul sau ministrul grec Yannis Maniatis, a carui tara asigura presedintia turnanta a UE.

Ce permite statelor compromisul in discutie

Compromisul in discutie permite fiecarui stat sa interzica cultivarea unui OGM integral sau pe o parte a teritoriului sau din alte motive decat sanatatea si mediul, precum ordinea publica, amenajarea teritoriului sau lupta impotriva risipei.

Ministrul francez Philippe Martin a incercat sa se opuna acestei solutii, propunand inscrierea cererilor de culturi OMG care au primit aviz favorabil pe o lista care sa dea apoi statelor dreptul de a refuza sau de a autoriza aplicarea lor.

Dar ceilalti ministri au refuzat 'sa reia totul de la zero', iar Spania a acuzat chiar Parisul de obstructionare a lucrarilor. 'Renationalizarea autorizatiilor ne-ar aduce acolo de unde am plecat', a avertizat Tonio Borg.

Patru tari se opuneau din motive diverse solutiei derogatorii: Franta, Germania, Marea Britanie si Belgia. Aceasta minoritate a disparut insa luni, cand Marea Britanie s-a raliat compromisului argumentand ca 'nu exista motive pentru a intarzia accesul OMG pe pietele europene', potrivit reprezentantului sau.

Germania a anuntat, la randul ei, ca 'trece de la respingerea absoluta la examinarea aprofundata' a problemei. Belgia a refuzat categoric compromisul propus de presedintia greaca, fara insa a se ralia pozitiei franceze.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1075 ori