Uniunea Europeana pregateste un organism de reglementare in telecom

Luni, 13 August 2007, ora 10:20
1539 citiri
Uniunea Europeana pregateste un organism de reglementare in telecom

Dupa ce a reusit cu succes sa reduca tarifele de roaming in Europa, Comisia Europeana a anuntat ca este posibila instituirea unui organism de reglementare la nivel intregii organizatii pentru ca fostele monopoluri din telecom sa fie obligate sa accepte competitia din partea noilor jucatori.International Herald Tribune citeaza surse de la Bruxelles, din apropierea dezbaterilor, care vorbesc despre intentia comisarului pentru comunicatii, Viviane Reding, care vrea sa creeze Telecom Market Authority, o agentie noua care sa dea reglementari peste capul autoritatilor de reglementare locale din tarile membre.

Totusi, institutia va reuni cei 27 de directori de agentie din tarile membre UE, deci sunt putine sanse sa existe disensiuni. Agentia va avea puteri suprimentare, principalul scop fiind sa oblige operatorii monopolisti sa deschida accesul la retea pentru noii operatori concurenti. Anuntul vine dupa ce asociatia operatorilor alternativi, European Competitive Telecommnunications Association, a anuntat ca 80% din apeluri de voce din UE, si 90% din traficul de Net se desfasoara in continuare prin retelele operatorilor monopolisti.

"Suntem de acord cu astfel de initiative, pentru ca am simtit efectele pozitive ale reglementarilor anti-concurentiale, dar in acelasi timp am vazut cat de greu este aplicat legislatia aceasta in majoritatea tarilor", a declarat un economist, care sustine asociatia.

Planul Comisiei Europene, cunoscut analistilor de aproape doua saptamani, urmeaza sa fie discutat in plenul institutiei in noiembrie 2007. Daca va fi aprobat, el ar putea ajunge in 2008 pe masa ministrilor comunicatiilor din UE, care trebuie sa il aprobe. Apoi urmeaza sa fie discutat de Parlamentul European.

Spre deosebire de tariful de roaming, unde suportul electoratului a fost definitiv, se pare ca acest plan se va lovi de lipsa de suport popular, precum si de o opozitie prin toate mijloacele posibile din partea operatorilor. "Consideram proiectul o idee teribila, deoarece competitia este deja prezenta si e mai puternica ca niciodata", a declarat directorul European Telecommunications Network, care reuneste 41 de operatori din 34 de tari europene.

Avocatii operatorilor pun sub semnul intrebarii intregul plan. " De ce sa creezi o super-agentie, nu exista nici un exemplu in lume unde un astfel de proiect sa fi reusit", a declarat el. Exista doar in Marea Britanie un precedent, BT, fostul monopol de stat, fiind fortat de agentiile de reglementare sa creeze retele separate pentru a putea fi folosite de rivalii sai, precum si divizii separate pentru serviciile oferite.

Viviane Reding, care a fost si initiatoarea proiectului soldat cu reducerea tarifelor de roaming, a declarat recent ca fostii operatori trebuie deposedati de intreaga retea detinuta. Ea a facut aceasta afirmatie in repetate randuri, din 2006 pina acum. Afirmatia a venit dupa ce autoritatile germane au vrut sa scape Deusche Telekom de obligatia de a acorda acces la reteaua sa de Interent operatorilor concurenti.

Bloombiz