Uniunea Europeana vrea sa inchida robinetul finantarii pentru bancile publice rusesti

Joi, 24 Iulie 2014, ora 15:45
1833 citiri
Uniunea Europeana vrea sa inchida robinetul finantarii pentru bancile publice rusesti

Uniunea Europeana intentioneaza sa intrerupa finantarea pentru bancile publice rusesti, printre sanctiunile pe care urmeaza sa le adopte cu scopul de a pedepsi Moscova pentru sprijinirea separatistilor din estul Ucrainei, informeaza Financial Times.

Ministrii Afacerilor Externe din cele 28 de state UE au mandatat marti Comisia Europeana sa finalizeze un document privind eventuale sanctiuni menite sa vizeze mai multe sectoare ale economiei ruse. Acesta a fost transmis miercuri seara statelor membre.

Joi, ambasadorii celor 28 de state erau reuniti la Bruxelles pentru a evalua diferitele optiuni. Nici o decizie nu era astepptata joi in aceasta privinta, iar o noua reuniune a ambasadorilor este prevazuta pentru marti, au afirmat surse europene.

Orice decizie va trebui luata in unanimitate, insa mai multe state membre s-au aratat deja reticente fata de sanctiuni de anvergura impotriva economiei ruse, de teama ca vor avea consecinte asupra economiilor lor.

Ambasadorii trebuie sa decida joi sanctiuni privind personalitatile si entitatile vizate de o interdictie de calatorie in UE si de blocarea averilor. Ei trebuie sa adauge noi nume pe lista, care include deja peste 70.

Sectoarele mentionate in documentul privind sanctiunile economice sunt accesul pe pietele financiare, apararea, bunurile ce pot fi folosite atat in scopuri civile, cat si militare, tehnologiile de varf, in special in domeniul energiei.

Sectorul financiar, care reprezinta miliarde de euro, ar fi cel mai afectat. Comisia are in vedere sa interzica oricarei persoane din UE sa investeasca in datoria, actiunile si instrumentele financiare similare emise de institutii financiare ruse detinute in proportie de peste 50 la suta de stat, potrivit Financial Times (FT).

Comisia vrea de asemenea sa impiedice bancile rusesti sa emita noi produse financiare pe pietele financiare europene, inclusiv la Londra, pentru a le impiedica sa obtina fonduri de la non-europeni.

Documentul propune de asemenea interdictia de a exporta "tehnologii sensibile", in special in sectorul energetic, strategic pentru economia rusa. Conform FT, trei tipuri de echipamente furnizate de europeni ar fi vizate: cele pentru forajul in ape adanci, explorarea in Arctic si extractia gazelor de sist.

O alta optiune este un embargo asupra vanzarilor de arme, desi exporturile europene in Rusia sunt de zece ori mai reduse decat cele ale Rusiei in state UE.

#finantare UE banci rusesti, #sanctiuni Rusia, #banci rusesti , #UE