Va reusi Voronin sa uneasca UE cu CSI?

Miercuri, 13 Iunie 2007, ora 12:31
1009 citiri

JURNAL DE CHISINAU (R. Moldova), 13 iunie 2007 - Intalnirea separata a lui Voronin cu Putin la Sankt-Petersburg a avut totusi loc, desi unele surse au infirmat aceasta posibilitate. Ei au discutat perspectiva reglementarii conflictului nistrean si reluarea exportului de vinuri moldovenesti spre Rusia, reluare promisa de presedintele rus inca in noiembrie.

De data aceasta nu se stie daca Putin si Voronin au ajuns la vreo intelegere in privinta vinului si daca au semnat presupusul acord secret privind reglementarea transnistreana. Faptul ca aceste doua chestiuni sunt examinate de ei, de la o vreme, impreuna spune ceva. Daca in viitoarele cateva saptamani va fi reluat importul vinurilor moldovenesti de catre Rusia, e de presupus ca Putin si-a atins scopul si in privinta reglementarii transnistrene.

Presa ucraineana care se dovedeste a fi mai bine informata decat cea moldoveneasca, scrie ca presedintii Ucrainei si Rusiei s-au inteles sa intreprinda un sir de pasi comuni in reglementarea conflictului transnistrean, pasi care insa nu vor fi divulgati, ca sa se dea posibilitate reprezentantilor in problema transnistreana ai acestor tari sa-i puna la punct. Aceasta informatie confirma indirect presupunerea ca Moscova are deja acceptul Chisinaului asupra noului sau plan de reglementare si a inceput realizarea acestuia.

Bazele militare americane din Romania schimba perspectivele Moscovei fata de conflictul transnistrean

Perspectiva aparitiei bazelor militare americane in Romania si Bulgaria a determinat o schimbare in politica Moscovei fata de R. Moldova si conflictul transnistrean. Ea pare sa fie dispusa sa renunte la ideea federalizarii formale a R. Moldova in folosul unei federalizari de facto, acceptand pentru Transnistria statutul "unei largi autonomii", cu un numar prestabilit de locuri in Parlamentul si Guvernul R. Moldova plus legitimarea temporara a prezentei militare rusesti pe teritoriul R. Moldova. Legitimarea temporara se poate transforma usor in legitimare permanenta, dupa "transnistrizarea" Parlamentului si a Guvernului R. Moldova.

De mentionat ca, in contextul presupuselor negocieri confidentiale dintre Chisinau si Moscova, in presa rusa a aparut, pentru prima data, un articol in care se vorbea, cu referire la surse apropiate lui Putin, despre o posibila demisie a liderului separatist Igor Smirnov in toamna acestui an.

Inainte de plecarea lui Voronin la Sankt-Petersburg, Ministerul Reintegrarii a incercat sa calmeze opinia publica, dezmintind ca Chisinaul ar purta tratative secrete cu Rusia si afirmand ca "retragerea completa, neintarziata si transparenta" a tuturor trupelor rusesti "constituie o preconditie pentru ratificarea Tratatului adaptat FACE".

Pe de alta parte, majoritatea comunista din Parlament a respins propunerea deputatului PNL Anatol Taran de adoptare a unei declaratii care sa contina ingrijorarea privind refuzul Rusiei de a-si retrage trupele de pe teritoriul R. Moldova si un apel catre statele europene de a nu ratifica Tratatul adaptat CFE atata timp cat nu este efectuata "retragerea completa, ordonata si neconditionata a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova". Este de la sine inteles ca deputatii comunisti nu au avut girul lui Voronin de a vota un asemenea document cu valoare politica.

Negocieri Putin-Voronin

Desi Voronin neaga ca ar pune la cale o noua tranzactie cu Putin, exista mai multe semne ca el negociaza ceva cu Rusia in spatele Occidentului si ca relatiile sale cu Moscova au suferit din nou o schimbare radicala. Este simptomatica in acest sens participarea sa, decisa in pripa, la sedinta solemna a Adunarii Parlamentare a CSI, de la Sankt Petersburg, in cadrul careia a tinut o cuvantare "programatica", pe cat de pretentioasa, pe atat de confuza, ce anunta in mod voalat o revenire a politicii externe moldovenesti la principiul "vitelului bland care suge de la doua vaci". R. Moldova nu are de gand sa paraseasca CSI, a promis solemn Voronin, dupa ce, cu cateva zile mai inainte, declara la Brno ca isi propune scopul sa ajunga la poarta UE in 2010.

Pentru a impaca cumva doua declaratii contrare, el s-a aratat convins ca "garantia prosperitatii popoarelor in arealul postsovietic rezida doar in sincronizarea standardelor de drept general si apropierea la maximum a valorilor celor doua integrari ale Vestului si Estului". Ceea ce ar sugera o convergenta, o unire a UE cu CSI. Ca un comunist adevarat, presedintele Voronin e bantuit de "planuri marete".

Vladimir Voronin va conduce, in locul lui Tarlev, delegatia R. Moldova la reuniunea Consiliului de Cooperare R. Moldova-UE, care va avea loc la Luxemburg, pe 18-19 iunie. Ceea ce inseamna ca el nu va participa la summitul GUAM de la Baku, unde se vor intalni presedintii Azerbaidjanului, Georgiei, Ucrainei, dar si ai Romaniei, Lituaniei, Poloniei, Croatiei si, posibil, al Bulgariei. in locul lui Voronin, la Baku va pleca... premierul Tarlev. De altfel, presedintele Voronin nu e la prima neglijare a evenimentelor legate de GUAM in aceasta jumatate de an.

Este evident ca intr-un mod nu tocmai demn, prin concesii, cu prejudicii mari pentru interesul, pentru reputatia R. Moldova, el vrea sa recucereasca locul de candva in inima lui Putin. Caci numai Putin il poate ajuta astazi sa-si realizeze visul de a deveni un Deng Xiaoping al R. Moldova.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)