Van Rompuy nu mai accepta taieri in proiectul pentru bugetul UE

Miercuri, 28 Noiembrie 2012, ora 08:29
1506 citiri
Van Rompuy nu mai accepta taieri in proiectul pentru bugetul UE

Presedintele Consiliului European Herman Van Rompuy le-a transmis marti deputatilor europeni refuzul de a introduce reduceri suplimentare in propunerea de compromis pentru bugetul perioadei 2014-2020, asa cum cer mai multe state membre, transmite AFP.

"Acordul pentru buget va fi sub un nivel inferior propunerii Comisiei Europene, insa nu se pune problema de a merge sub reducerile pe care, din pacate, am fost nevoit sa le propun deja", a afirmat el in cadrul unei dezbateri televizate asupra cauzelor esecului summitului de vineri privind bugetul UE pe urmatorii ani.

Herman Van Rompuy a propus un compromis cu angajamente de 973 de miliarde de euro, insemnand cu 75 de miliarde de euro mai putin decat cererea Comisiei Europene. Propunerea reprezinta 1,01% din produsul intern brut (PIB) al UE.

Summitul de vineri a esuat deoarece cancelarul german Angela Merkel si premierul David Cameron au cerut reduceri suplimentare de 30 de miliarde de euro.

Parlamentul European i-a cerut lui Van Rompuy sa reziste presiunilor si si-a reiterat dreptul de veto in cazul unui acord neconvenabil.

"Parlamentul European are drept de veto. Nu trebuie sa uitam acest lucru", a reamintit copresedintele grupului Verzilor, Daniel Cohn-Bendit. "Sper ca vom fi suficient de puternici pentru a spune nu" in cazul unui acord neconvenabil la sfarsitul viitorului summit prevazut pentru inceputul anului viitor, a spus el.

Liderul grupului socialist din PE, Hannes Swoboda, a denuntat dur, la randul sau, dorinta liderilor din UE de a aplica taieri in toate capitolele bugetului.

"Uniunea Europeana este laureata Premiului Nobel pentru Pace, insa liderii actuali din UE nu sunt demni de a-l primi. Ar face mai bine sa stea acasa saptamana viitoare" cand va fi decernat premiul, a afirmat el.

"Trebuie oprita aceasta mascarada si introduse resurse proprii, deoarece un buget european bazat pe contributiile nationale omoara Europa", a declarat si liderul liberalilor si democratilor din PE, Guy Verhofstadt.

Presedintelui grupului popularilor europeni (PPE) Joseph Daul a reiterat acelasi lucru si a denuntat "privirea ingusta" a sefilor de stat si de guvern.

"Cand UE avea 12 membri, in jurul mesei erau 11 lideri care vorbeau de bugetul european si unul singur care vorbea de banii sai. Saptamana trecuta, am vazut dezbateri intre 27 de "doamne Thatcher", 27 de taietori de lemne orbiti care nu tineau cont ca isi taiau singuri craca de sub picioare", a afirmat si eurodeputatul popular francez Alain Lamassoure, presedintele Comisiei pentru buget a PE.

"Herman Van Rompuy trebuie sa gaseasca un compromis si vedeti cat este de greu", a subliniat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Seful executivului european le-a multumit eurodeputatilor pentru sprijin si le-a marturisit uluirea in fata meschinariei anumitor lideri in cursul summitului. Scopul lor era "de a se asigura ca ceilalti contribuie mai mult sau nu castiga la fel de mult ca ei", a marturisit el.

"Nu este posibil sa fi incheiat un pact pentru crestere in cadrul summitului din iunie si sa avem un buget care sa mearga in directia contrara", a afirmat la randul sau Herman Van Rompuy.

"Mi s-a reprosat aici ca am fost in solda marilor state. Pot sa va spun ca, astazi, le am pe toate impotriva mea", a mai declarat el.

#Van Rompuy buget UE, #buget Uniunea Europeana, #negocieri buget UE , #UE