Van Rompuy: Ratele dobanzilor in unele tari nu se justifica economic

Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 13:10
1422 citiri
Van Rompuy: Ratele dobanzilor in unele tari nu se justifica economic

Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a estimat, miercuri, ca ratele dobanzilor impuse in anumite tari pentru a lua cu imprumut bani de pe piata nu sunt intotdeauna justificate de bazele lor economice, relateaza France Presse.

Intr-o interventie din cadrul reuniunii anuale a ambasadorilor delegatiilor UE din intreaga lume, Van Rompuy a apreciat ca "primele de risc in anumite tari nu sunt mereu justificate de fundamentele lor economice", in conditiile in care responsabilii europeni incearca sa gaseasca solutii pentru scaderea ratelor dobanzilor pentru tarile cele mai vulnerabile din Uniunea Europeana, precum Spania si Italia.

Spania nu exclude solicitarea unul plan total de salvare financiara

Economia Italiei, sufocata de austeritate. Costurile de finantare nu scad

Oficialul european a adaugat ca sustine eforturile Bancii Centrale Europene (BCE) pentru gasirea unor masuri de contracarare a fragmentarii pietelor financiare. In opinia sa, exista o vointa reala a liderilor din Uniunea Europeana de a raspunde caracterului sistemic al crizei.

BCE si soarta UE. Ce declaratii a facut Mario Draghi

"Am discutat cu numerosi lideri in ultimele zile si saptamani si pot confirma vointa lor politica", a adaugat presedintele Consiliului European.

Comisia Europeana a adoptat, in 25 iulie, o serie de modificari ale propunerilor initiale de regulament si de directiva privind utilizarile abuzive ale informatiilor privilegiate si manipularile pietei, pentru a se evita cazuri precum recentul scandal al manipularii LIBOR, care a provocat ingrijorari serioase legate de declaratiile false emise de banci referitoare la ratele estimate ale dobanzilor interbancare.

Modificarile adoptate de executivul comunitar prevad interzicerea clara a manipularii indicatorilor, inclusiv a indicilor LIBOR si EURIBOR, si calificarea acestui tip de manipulare drept infractiune.

#rate dobanzi imprumut tari, #dobanzi imprumut tari, #Van Rompuy rate dobanzi, #BCE masuri criza economica , #UE