Van Rompuy: Zona euro ar putea avea un buget central

Joi, 13 Septembrie 2012, ora 18:38
1119 citiri
Van Rompuy: Zona euro ar putea avea un buget central

Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, doreste intarirea uniunii economice si monetare din zona euro prin crearea unui buget central destinat celor 17 state.

Van Rompuy a anuntat ca, in cursul saptamanii viitoare, va lansa consultarile cu statele membre si cu Parlamentul European pentru intarirea Uniunii. Proiectul sau include si o componenta bugetara. Aici ar fi incluse "instrumente pentru gestionarea socurilor asimetrice si de prevenire a contagiunii, eventual prin intermediul unui buget central al zonei euro", noteaza AFP.

UNiunea Economica si Monetara ar putea "implica o emisiune limitata de datorie comuna", iar punerea in comun a riscurilor ar putea sa fie insotita de masuri "in directia unei guvernante comune asupra bugetelor".

Potrivit documentului, "o uniune bugetara ar putea, de asemenea, sa prevada o mai mare capacitate la nivel european (de exemplu, crearea unui oficiu al trezoreriei) si un buget central ale carui rol si functii ar avea nevoie sa fie definite".

La sfarsitul lunii iunie, Van Rompuy a primit mandat din partea statelor membre sa propuna, pana in octombrie, o "foaie de parcurs" cu obiectivul consolidarii zonei euro, in jurul a patru piloni: un cadru financiar, un cadru bugetar, un cadru de politica economica si o intarire a controlului democratic.

Sub aspect financiar, documentul mentioneaza numeroase puncte de clarificat, printre care conditiile in care fondul de salvare al zonei euro va putea recapitaliza direct bancile, sau modul de functionare a mecanismului de supraveghere financiara a zonei euro si a relatiilor sale cu Autoritatea Bancara Europeana.

In ceea ce priveste coordonarea economica, Herman Van Rompuy considera ca va trebui definit "ce masuri suplimentare pot fi luate pentru a incuraja statele sa restabileasca si sa mentina un nivel ridicat de competitivitate" in uniunea monetara.

In fine, presedintele Consiliului European insista pe necesitatea implicarii stranse a PE si a legislativelor nationale, lansand intrebarea daca un cadru economic mai integrat nu ar necesita structuri de control democratic "specifice zonei euro".

#uniunea monetara zona euro, #buget zona euro, #Van Rompuy buget zona euro , #UE