Vesti bune pentru zona euro: Increderea in mediul economic a crescut peste asteptari

Miercuri, 09 Ianuarie 2013, ora 12:46
1815 citiri
Vesti bune pentru zona euro: Increderea in mediul economic a crescut peste asteptari

Increderea in mediul economic din zona euro a crescut peste asteptarile economistilor in decembrie, in ciuda faptului ca regiunea s-a aflat in cea de-a doua recesiune din ultimii patru ani.

Stasticile Comisiei Europene arata ca indicele increderii consumatorilor si mediului de afaceri in economie a crescut in decembrie pentru cea de-a doua luna consecutiv, de la 85,7 de puncte la 87 de puncte. In comparatie, economistii intervievati de Bloomberg au estimat o crestere de pana la 86,3 puncte.

Aceste date indica un "punct de turnura" in criza datoriilor suverane din Europa, crede Thilo Heidrich, economist in cadrul Deutsche Postbank in Bonn. "Ne asteptam la o revenire usoara in acest an", a completat acesta.

In noiembrie, increderea in cadrul sectorul manufacturier a sporit de la -15 la -14,4, in timp ce pentru sectorul de servicii a crescut de la -11,9 la -9,8.

Aceasta crestere a increderii in economia zonei euro este corelata cu un optimism in crestere pentru evolutia Germaniei, in ciuda unei scaderi a vanzarilor in luna noiembrie in aceasta tara, pe fondul unei cereri mai reduse din afara zonei euro.

Reprezentantii mediului de afaceri se asteapta insa la o imbunatatire a mediului economic incepand cu lunile urmatoare.

"Din primavara, economia din cele mai importante tari (n.r. ale zonei euro) va creste", afirma Christoph Weil, economist in cadrul Commerzbank in Frankfurt, adaugand ca "ne asteptam ca nesiguranta cauzata de criza datoriilor suverane (...) sa se diminueze".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#incredere economie Europa, #incredere mediu economic, #indice incredere consumatori, #indice incredere mediu afaceri, #criza economica zona euro, #revenire criza economica , #UE