Viitorul comisar pentru energie nu vrea sa oblige tarile membre UE sa isi scada consumul

Joi, 14 Ianuarie 2010, ora 17:19
1474 citiri
Viitorul comisar pentru energie nu vrea sa oblige tarile membre UE sa isi scada consumul

Comisarul european desemnat pentru energie, germanul Günther Oettinger, nu s-a aratat foarte dispus joi, in timpul unei audieri de trei ore in Parlamentul European, sa impuna obligatii legale tarilor din UE in materie de reducere a consumului energetic, relateaza AFP, preluat de NewsIn.

Comisia Europeana in exercitiu a redactat in toamna un proiect de directiva - suspendata in special din cauza opozitiei puternice a Germaniei - vizand sa faca obligatoriu obiectivul de reducere cu 20% a consumului de energie in UE pana in 2020.

Acest obiectiv poate fi indeplinit in special prin crestere eficientei energetice a cladirilor (izolatie, incalzire), pentru ca 40% din energia consumata in Europa este in acest sector.

UE si-a luat angajamentul sa indeplineasca un triplu obiectiv pana in 2020: sa isi reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 20% fata de nivelul din 1990, energia din surse regenerabile sa reprezinte 20% din consumul total si sa faca economii de energie in proportie de 20%.

Acest ultim obiectiv, fundamental pentru succesul intregului plan european, este singurul fara caracter obligatoriu, ceea ce reprezinta o veriga slaba, potrivit unor europarlamentari.

"In cursul urmatoarelor luni si urmatorilor ani, vor trebui atinse obiectivele obligatorii aprobate de UE. Nu trebuie sa esuam", a comentat Oettinger.

"Trebuie sa stim daca un obiectiv pe care il alegem este sau nu periculos, daca il impunem industriei sau daca este pe baza voluntara?", a precizat el.

"Calea obligatorie este ultima solutie, mai intai trebuie sa vedem daca putem lua alte masuri pentru a ajunge la obiectiv", a apreciat comisarul desemnat.

"Un obiectiv care trebuie atins in 10 ani, daca vedem ca nu poate fi atins, trebuie sa capete caracter obligatoriu. In urmatorii doi-trei ani vom putea discuta de caracterul obligatoriu al obiectivului", a adaugat el.

Oettinger a promis sa prezinte un nou plan de actiune privind eficienta energetica, "cel tarziu la inceputul anului viitor".

Intrebat cu insistenta despre pozitia sa, mai degraba favorabila, privind energia nucleara, oficialul CDU si-a afisat viitoarea neutralitate.

"Cunosc pozitia Austriei impotriva energiei nucleare si pe cea a Frantei, care vrea sa construiasca alte parcuri nucleare. Fiecare este liber sa fie pentru sau impotriva energiei nucleare in tara sa. Ma vad drept un moderator, dar nu drept un ambasador al energiei nucleare", a declarat el, care intentioneaza in special sa "ofere sfaturi in materie de securitate nucleara".

Din punctul sau de vedere, energia nucleara va juca "o functie de legatura" in urmatorul deceniu, intre combustibilii fosili si energia din surse regenerabile.

Evocand dependenta puternica a UE fata de livrarile de gaz rus, comisarul desemnat a apreciat ca "trebuie ca Rusia sa fie recunoscuta drept un partener strategic".

Ceea nu exclude "reducerea dependentei" de gaz a UE si consolidarea mecanismelor sale de solidaritate in caz de criza.

Germania este principalul parterner comercial si energetic al Rusiei. 

 

#energie, # consum, # emisii, # eficienta energetica , #UE