Vremuri grele pentru lira sterlina - a scazut la minimul ultimilor 30 de ani

Marti, 04 Octombrie 2016, ora 13:16
8702 citiri
Vremuri grele pentru lira sterlina - a scazut la minimul ultimilor 30 de ani
Foto: Pixabay

Vin vremuri grele pentru valuta britanica. Anuntul ferm facut de premierul Theresa May privind declansarea procedurii de iesire din UE pana in luna martie a anului viitor si comentariile ministrului de Finante Phillip Hammond legate de viitoarele turbulente economice au impins lira sterlina la un curs minim pentru ultimii 31 de ani.

Lovitura incasata de lira pe fondul nelinistii legate de iesirea Marii Britanii din UE se dovedeste mai dureroasa decat cea survenita imediat dupa momentul votului pro-Brexit, dupa cum remarca analistii Bloomberg.

Declinul lirei se inregistreaza nu doar in raport cu dolarul american, ci si cu alte 30 de valute tranzactionate pe piata Forex, iar incertitudinea legata de modul in care se vor derula negocierile cu UE pentru stabilirea relatiilor dintre cele doua piete nu face decat sa accdentueze acest trend descendent al valutei britanice.

"Piata a realizat faptul ca Brexit este pe cale sa se produca si ca acest proces ar putea avea consecinte dure", a comentat Jane Foley, analist al Rabobank International Londra.

Din punctul sau de vedere, guvernul britanic nu poate face nicio exceptie pentru sectorul financiar, nereusind decat sa amplifice perspectiva tulbure care planeaza asupra cresterii economice, investitiilor si a pietei muncii din regat.

Lira a pierdut 0,5% din valoare inca din deschiderea sedintei de tranzactionare din 4 octombrie, atingand un curs de 1,2757 in fata dolarului american, acesta fiind cel mai scazut plafon intalnit din 1985 si pana in prezent.

La inceputul lunii octombrie, premeirul Theresa May a anuntat ca nu va renunta la proiectul de reducere a numarului de migranti veniti in Regatul Unit si a anuntat sfarsitul lunii martie ca termen limita pentru declansarea procedurilor de iesire din Uniunea Europeana.

In acelasi timp, activitatea pe piata de capital este una febrila, declinul lirei sterline favorizand companiile internationale listate la Bursa din Londra. Indicele FTSE 100 a depasit maximul istoric de 7.000, atins ultimele 16 luni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#curs valutar lira sterlina, #actiuni Bursa Londra, #indice FTSE 100, #brexit, #economie marea britanie , #UE