Washingtonul tranteste usa-n nas Londrei: N-avem ce discuta pana nu va rezolvati problemele cu UE

Luni, 17 Octombrie 2016, ora 16:36
19388 citiri
Washingtonul tranteste usa-n nas Londrei: N-avem ce discuta pana nu va rezolvati problemele cu UE
Foto: Wikimedia

Sperantele liderilor britanici de a semna noi tratate comerciale cu alte piete se diminueaza rapid, ca urmare a ambiguitatii privind relatia dintre Regatul Unit si Uniunea Europeana.

Londra a primit un raspuns categoric din partea Washingtonului in aceasta privinta, oficialii americani somandu-i pe britanici sa-si rezolve mai intai neintelegerile cu UE, inainte de a discuta un posibil acord intre Statele Unite si Marea Britanie, relateaza Reuters.

"Practic, pana cand Marea Britanie nu stabileste care va fi natura relatiei sale viitoare cu UE, ne este imposibil sa avem o discutie serioasa pe tema acordului comercial pe care va trebui sa il incheiem cu Regatul Unit.

Va fi parte a uniunii vamale sau nu? Va avea acces la piata unica europeana sau nu? In ce limite se va manifesta suveranitatea sa? Va avea drepturi suverane in stabilirea tarifelor si a reglementarilor din piata?", a punctat reprezentantul Statelor Unite pentru relatii comerciale externe, Michael Froman.

Froman a refuzat sa dea vreun sfat oficialilor britanici implicate in negocierile cu UE, mentionand "cred ca primesc deja o multime de sfaturi", dar a explicat ca intrebarile expuse trebuie sa-si gaseasca un raspuns clar inainte de a demara orice discutie oficiala pe tema tratatului comercial intre Washington si Londra.

"Pana cand aceste intrebari nu isi gasesc un raspuns, va fi greu sa purtam o discutie serioasa asupra modului in care ar trebui sa arata tratatul comercial dintre Statele Unite si Marea Britanie", a precizat Froman.

Odata cu despartirea de UE, Regatul Unit va fi nevoit sa-si negocieze propriile tratate comerciale cu partenerii externi, in prezent fiind in vigoare acordurile incheiate de Bruxelles.

#tratate comerciale Marea Britanie, #relatie Marea Britanie SUA, #brexit, #negocieri Marea Britanie UE , #UE