Zona euro: Fondul de salvare a intrat in vigoare

Marti, 09 Octombrie 2012, ora 08:45
1319 citiri
Zona euro: Fondul de salvare a intrat in vigoare

Mecanismul European de Stabilitate (MES), fondul permanent de salvare a zonei euro, a intrat luni in vigoare dupa prima reuniune a consiliului guvernatorilor, format din ministrii de Finante din zona euro, la Luxemburg.

"Lansarea MES constituie o etapa istorica in constructia uniunii monetare, zona euro este astfel prevazuta cu un scut permanent si eficace", a declarat seful Eurogroup, Jean-Claude Juncker, intr-o conferinta de presa.

Ministrii de Finante din zona euro s-au reunit luni dupa-amiaza la Luxemburg, in calitate de guvernatori ai MES si in prezenta presedintelui Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, pentru semnarea actului de nastere al acestui instrument financiar permanent, care va inlocui actualul Fond European de Stabilitate Financiara.

MES va deveni complet operational atunci cand statele vor varsa contributiile, urmand sa ajunga la o capacitate de imprumut de circa 200 de miliarde de euro pana la sfarsitul acestei luni, dintr-un total de 500 de miliarde de euro.

Agentia Fitch Ratings a acordat MES ratingul maxim triplu A, care ii permite sa obtina finantare la dobanzi avantajoase.

MES are o importanta strategica, pentru ca va putea sa recapitalizeze direct bancile din zona euro, fara sa creasca indatorarea statelor. Conditia este ca europenii sa creeze un mecanism comun de supraveghere bancara, pana la inceputul lui 2013.

Posibilitatea recapitalizarii directe a bancilor intereseaza in primul rand Spania, care a obtinut in iunie o linie de credit de pana la 100 de miliarde de euro, din partea zonei euro, pentru sustinerea institutiilor financiare.

Moody"s a acordat o nota foarte buna fondului european

Agentia de evaluare financiara americana Moody"s a anuntat luni ca ii acorda nota de solvabilitate maxima, "AAA", principalului instrument de salvare a zonei euro, chiar in aceeasi zi a lansarii sale oficiale.

Cu toate acestea, Moody"s asociaza o "perspectiva negativa" la aceasta nota asupra capacitatii MES de a rambursa imprumuturile sale viitoare pe termen lung.

Nota ia in considerare mai ales "indatorarea redusa prevazuta a MES" si "calitatea de a-i credita" pe membrii sai.

Perspectiva negativa reflecta faptul ca agentia asociaza o perspectiva negativa la nota tuturor statelor membre ale MES notate Aaa, cu exceptia unuia, Finlanda, a carei contributie la Mecanism este de numai 1,8 %.

In schimb, afirma Moody"s, trei state-cheie sunt notate cu "Aaa", cu perspectiva negativa: Germania, Franta si Olanda, care detin respectiv 27,1%, 20,4% si 5,7% din capitalul subscris al MES.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#fond salvare zona euro, #Mecanism European Stabilitate UE , #UE