Zona euro isi revine usor, chiar daca preturile raman la un nivel descurajant pentru business

Joi, 20 Februarie 2014, ora 16:48
1437 citiri
Zona euro isi revine usor, chiar daca preturile raman la un nivel descurajant pentru business

Mult asteptata accelerare a afacerilor din zona euro nu s-a materializat in aceasta luna, iar companiile au redus din nou preturile pentru a stimula schimburile comerciale, ceea ce ar putea alimenta iar temerile legate de o eventuala deflatie in zona euro.

Cu toate acestea, revenirea celor 18 membri ai blocului monetar pare sa fie destul de ampla, ritmul de crestere al industriei private apropiindu-se de maximul ultimilor doi ani si jumatate, conform Reuters.

"Imaginea de ansamblu arata ca intreaga regiune se redreseaza. Nu este o revenire spectaculoasa, dar cu siguranta este o miscare in directia buna, cu cateva exceptii - in special Franta", a spus Chris Williamson, economistul sef al Markit.

"Periferia a iesit din recesiune, iar Germania are o evolutie pozitiva".

Indicele PMI a coborat la 52,7

Indexul compozit Purchasing Managers (PMI), calculat de Markit pe baza informatiilor preluate de la mii de companii, care este vazut ca un indice al cresterii economice, a coborat la 52,7, sub maximul lunar atins pe 31 ianuarie, de 52,9.

Acesta a ratat nivelul estimat intr-un sondaj realizat de Reuters, respectiv 53,1, insa a marcat a opta luna in care s-a mentinut peste 50, nivel al indexului care desparte cresterea economica de scadere.

Williamson a spus ca ultimele date arata o crestere economica de 0,5% in acest trimestru, nivel care este peste cel estimat, de 0,3%.

Indicele compozit PMI pentru Germania a atins maximul ultimeor 32 de luni, de 56,1, insa pentru Franta a scazut la 47,6, mentinandu-se pentru a treia luna sub nivelul de 50 de puncte.

In acelasi timp, indicele PMI pentru sectorul principalelor servicii din regiune a urcat la 51,7, de la 51,6, in ianuarie, sub asteptarile care estimau un nivel de 51,9. In acelasi timp, indicele PMI pentru sectorul manufacturier a coborat la 53, de la 54, sub estimarile economistilor dintr-un sondaj realizat de Reuters.

Indicele productiei industriei manufacturiere, care face parte din indicele compozit PMI, a scazut la 55,5, de la maximul ultimelor 33 de luni atins in ianuarie, de 56,7.

Preturile continua sa scada

Ingrijorator pentru factorii de decizie politica, sondajul realizat de Reuters a sugerat ca inflatia nu va intra in crestere prea curand - un indice compozit al preturilor urcand la 49,4, de la 49,2, insa se mentine ferm sub 50. Acesta arata ca preturile au fost reduse de companii in fiecare luna pentru aproape doi ani.

Inflatia din zona euro a scazut neasteptat luna trecuta, la 0,7%, cu mult sub nivelul tinta, de 2%, al Bancii Centrale Europene (BCE).

Aceasta scadere a sporit presiunea asupra BCE, care are nevoie de o noua politica pentru a contracara riscurile deflatiei si pentru a sprijini o revenire economica fragila, care pare sa fi ajuns la capatul puterilor.

Dar cu putine optiuni disponibile, dupa ce a redus rata dobanzii pana aproape de zero si a acordat bancilor, in numerar, 1.000 de miliarde de euro "ieftine" pentru trei ani, BCE si-a mentinut politica la intalnirea factorilor de decizie din aceasta luna.

Dar nu toate vestile au fost dezamagitoare.

Producatorii au crescut efectiv pentru a doua luna, iar indicele de optimism al firmelor de servicii s-a mentinut ferm la maximul ultimelor 30 de luni atins in ianuarie.

#redresare economica, #zona euro, #sondaj moneda euro , #UE