Zona euro: Liderii europeni sunt socati de decizia Moody's

Sambata, 01 Decembrie 2012, ora 13:09
2566 citiri
Zona euro: Liderii europeni sunt socati de decizia Moody's

Decizia agentiei Moody's de a retrograda cu o treapta nota Mecanismului European de Stabilitate (MES) este "dificil de inteles" si nu ia in considerare structura de capital a fondului de sprijin permanent al zonei euro, a estimat seful Mecanismului Klaus Regling.

"Decizia Moody's este dificil de inteles. Nu suntem de acord cu abordarea agentiei, care nu ia suficient in considerare cadrul institutional particular solid al MES, angajamentele politice si structura sa de capital", a reactionat Regling intr-un comunicat, citat de AFP.

"Cele 17 state membre ale zonei euro sunt pe deplin angajate pe plan politic si financiar in MES si FESF si sustin aceste doua institutii", a adaugat la randul sau Jean-Claude Juncker, liderul ministrilor de finante din zona euro, in acelasi comunicat.

Moody's a retrogradat MES cu o treapta, de la Aaa la Aa1, cu perspectiva negativa, o decizie ce urmeaza dupa recenta degradare a notei suverane a Frantei, a anuntat agentia vineri.

Agentia a anuntat cu aceasta ocazie si o degradare cu o treapta a Fondului European de Stabilitate Financiara (FESF), de asemenea de la Aaa la Aa1, insotita de asemenea de o perspectiva negativa.

Decizia privind MES este cu atat mai surprinzatoare, cu cat el beneficiaza de o structura de capital diferita de cea a predecesorului sau, FESF. El dispune de un capital de 80 de miliarde de euro, ceea ce ii permite in teorie sa fie mai putin sensibil la modificarile ratingurilor statelor zonei euro, noteaza AFP.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#mecanismul european de stabilitate, #rating MES, #retrogradare MES Moodys, #rating Moodys , #UE