Zona euro stabileste un fond de 55 miliarde de euro pentru a inchide bancile cu probleme

Miercuri, 18 Decembrie 2013, ora 09:30
1206 citiri
Zona euro stabileste un fond de 55 miliarde de euro pentru a inchide bancile cu probleme

Ministrii de Finante din zona euro au facut progrese miercuri in stabilirea detaliilor privitoare la mecanismul de asistenta pentru bancile in dificultate, apropiindu-se astfel de finalizarea Uniunii Bancare, care va restabili increderea in sectorul financiar si va stimula cresterea economiei.

Cancelarul german Angela Merkel a subliniat importanta negocierilor pentru finalizarea Uniunii Bancare, afirmandu-si speranta ca se va incheia un acord inaintea intalnirii de joi dintre oficialul german si alti lideri ai UE.

"Pentru acceptarea monedei euro pe pietele financiare, Uniunea Bancara este foarte importanta", a subliniat Angela Merkel.

O parte decisiva a proiectului a fost votata in primele ore ale acestei zile, respectiv modul in care se va asigura finantarea pentru inchiderea bancilor cu probleme. Acest acord sporeste sansele finalizarii proiectului general referitor la modul de lichidare a bancilor cu probleme in cursul acestei zile - la timp pentru a respecta termenul limita impus de Merkel si de alti lideri europeni, sporind sansele ca reglementarile sa devina realitate din 2015.

Conform acordului, bancile vor furniza numerar pentru a plati inchiderea creditorilor falimentari, acordand aproximativ 55 miliarde de euro (76 miliarde de dolari) in urmatorii zece ani, bani care vor fi acumulati in Fondul Unic de Rezolutie. Pana atunci, daca nu vor exista suficienti bani din taxe, guvernele vor putea impune mai multe taxe pe banci sau ar putea utiliza bani publici. Daca un guvern nu are suficienti bani, va putea imprumuta de la ESM (Mecanismului European de Stabilitate), cum a facut Guvernul de la Madrid pentru a recapitaliza bancile spaniole in 2012.

Acest acord este o victorie pentru Germania, care s-a opus ideii unei finantari comune a costurilor pentru gestionarea bancilor in dificultate, optand pentru o retea de fonduri nationale care lasa fiecare tara responsabila pentru propriile banci.

Presedintele Bancii Central Europene, Mario Draghi, a apreciat recent ca orice viitor organism de solutionare va trebui sa ia decizii "intr-o clipa" cu privire la cum trebuie sa abordeze o banca cu probleme, dupa ce BCE a decis ca institutia respectiva nu mai poate continua sa functioneze.

"Nu poti avea sute de persoane care se consulta reciproc daca o anumita banca este viabila", a explicat Draghi, referindu-se la procesul complex de consultare nationala cu privire la bancile cu probleme.

BCE va prelua activitatea de supervizare bancara in zona euro incepand din luna noiembrie a anului urmator, iar inainte de asta va evalua starea de sanatate a peste 120 de banci printr-o analiza amanuntita a calitatii activelor lor.

Liderii europeni au ajuns, saptamana trecuta, la un acord preliminar cu privire la mecanismul asistentei interne a bancilor (asa-numitul "bail-in"), prin care se va putea evita recurgerea la finantele publice in vederea ajutorarii bancilor care intampina dificultati.

Reprezentantii Parlamentului European, ai Consiliului UE si ai Comisiei Europene s-au pus de acord asupra textului legislativ care se va aplica, de la 1 ianuarie 2016, in toate cele 28 de state membre UE. Daca va fi adoptata de Consiliul UE, noua legislatie va stabili reguli clare in cazul inchiderii unei banci in oricare dintre statele membre UE.

De asemenea, vor fi sporite atributiile Bancii Centrale Europene si va fi creata o noua agentie care va monitoriza viabilitatea institutiilor bancare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#fond zona euro, #inchidere banci cu probleme, #piete financiare , #UE