Alegeri in Ungaria: Orban obtine o victorie detasata - exit-polluri

Luni, 07 Aprilie 2014, ora 08:59
1284 citiri
Alegeri in Ungaria: Orban obtine o victorie detasata - exit-polluri

Partidul conservator condus de Viktor Orban s-a clasat pe primul loc in alegerile legislative din Ungaria, conform AFP, care citeaza sondaje efectuate la iesirea de la urne.

Fidesz obtine 48% din sufragii, alianta de stanga 27%, iar partidul Jobbik (extrema dreapta) 18%, potrivit Institutului Nezopont, conform Mediafax.

Aproximativ 56,7% dintre cei peste opt milioane de alegatori si-au exprimat optiunea politica pana la ora locala 17.30 (18.30, ora Romaniei), in cele 10.000 de sectii de votare, in cadrul scrutinului legislativ din Ungaria.

In urma cu patru ani, rata participarii era 59,2%, potrivit agentiei

Un numar de 4.552.933 persoane s-au prezentat la urne in primele 11 ore de vot, potrivit Biroului National ungar pentru Alegeri.

Cea mai mare prezenta s-a inregistrat in judetul Heves (est), unde au votat 59,1% dintre alegatori, iar cea mai scazuta in Bacs-Kiskun (sud), unde si-au exprimat optiunile 52,6% dintre alegatori.

La Budapesta, prezenta la vot era de 62,08%, potrivit aceleiasi surse.

Pana la ora locala 15.00 (16.00, ora Romaniei), prezenta la vot in tara era de 45,02%, potrivit aceleiasi surse.

Sectiile de votare au fost deschise la ora locala 6.00 (7.00, ora Romaniei)

Un scrutin intr-un singur tur se desfasoara in Ungaria, in urne fiind introduse doua buletine de vot, si anume unul pentru un candidat din cele 106 circumscriptii, iar celalalt pentru o lista prezentata de un partid, la nivel national, in vederea alegerii a 93 de deputati.

Alegatorii care nu au o adresa permanenta in Ungaria pot sa-si exprime optiunea politica numai pe liste.

Aproximativ 35.000 de alegatori care s-au declarat membri ai unei minoritati pot sa voteze doar pentru una dintre cele 13 liste ale minoritatii etnice, dar nu pentru un partid national.

Aproximativ 1.500 de candidati participa la scrutin.

Potrivit ultimelor sondaje, partidul Fidesz (dreapta, la putere) urmeaza sa obtina o victorie in alegeri, urmat de alianta opozitiei de stanga si partidul Jobbik (extrema dreapta).

Primele rezultate urmeaza sa fie anuntate catre miezul noptii de duminica spre luni, potrivit MTI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#alegeri ungaria, #rezultate alegeri , #Ungaria