Banca centrala a Ungariei a coborat dobanda cheie la 7%

Luni, 19 Octombrie 2009, ora 16:34
1331 citiri
Banca centrala a Ungariei a coborat dobanda cheie la 7%

Banca centrala a Ungariei a coborat luni dobanda cheie cu 0,5 puncte pocentuale, la 7%, a patra reducere consecutiva, in urma careia dobanda a ajuns la un nivel minim al ultimilor trei ani, decizia fiind in conformitate cu asteptarile, potrivit Portfolio.hu, transmite NewsIn.

Masura bancii centrale era prevazuta de majoritatea analistilor. Aducerea dobanzii cheie la un nivel atat de scazut nu ar trebui sa fie surprinzatoare, in contextul in care criza financiara si nivelul redus al inflatiei, chiar si dupa majorarile de taxe, au lasat loc relaxarii monetare.

Reducerea dobanzii este inca o veste buna, indicand ca strategia bancii centrale nu a fost afectata de temerile legate de stabilitatea economica, in ciuda crizei financiare, considera Portfolio.

Ultimele trei din cele patru reduceri ale dobanzii cheie
au fost de cate 0,5 puncte procentuale. In comunicatul detaliat, ce va fi publicat ulterior, consiliul monetar al bancii centrale ar putea argumenta decizia prin perspectivele de inflatie si necesitatea de a asigura stabilitatea financiara, si ar putea comunica, de asemenea, o revenire la logica tintei de inflatie.

Asteptarile legate de relaxarea monetara continua sa se intensifice in piete, iar un numar din ce in ce mai mare de analisti considera ca banca centrala de la Budapesta va continua sa coboare dobanda cheie si in cele doua sedinte de politica monetara ce au mai ramas in acest an.

Astfel, dobanda cheie ar putea ajunge la finalul anului la un nivel minim record de 6%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banca, #centrala, #ungaria, #dobanda, #cheie, #taxe, #criza , #Ungaria