Banca centrala a Ungariei coboara dobanda cheie la 7,5%

Luni, 28 Septembrie 2009, ora 18:21
1390 citiri

Banca centrala din Ungaria a coborat luni dobanda de politica monetara cu jumatate de punct procentual, pana la 7,5%, in conformitate cu asteptarile, decizie favorizata de stabilizarea forimtului si de efectul redus al cresterii TVA asupra inflatiei, potrivit Portfolio.hu.

Decizia vine dupa una similara la sedinta precedenta, cand bancherii centrali din Ungaria au redus dobanda cheie de la 8,5% la 8%.

In sedinta de luni, comitetul de politica monetara a discutat si despre o reducere mai mare a dobanzii, cu 0,75 puncte procentuale, insa "o majoritate covarsitoare" s-a pronuntat in favoarea unei reduceri cu jumatate de punct, a precizat guvernatorul bancii centrale, Andras Simor, intr-o conferinta de presa de dupa anuntarea deciziilor.

Banca centrala a anuntat ca se asteapta la o revenire pe crestere a economiei Ungariei undeva la jumatatea anului viitor, dupa o recesiune severa in acest an.

Inflatia ar urma sa revina in intervalul tintit in a doua jumatate a acestui an, dupa o accentuare temporara ca urmare a majorarii taxelor (in special TVA), estimeaza bancherii centrali, care considera, de asemenea, ca sunt sanse reale de a mentine deficitul bugetar sub 4% din PIB pentru prima data in ultimii ani, ca urmare a masurilor drastice ale guvernului.

Guvernatorul Simor a facut apel la o politica salariala prudenta
, "care ar servi cel mai bine interesele tarii", in conditiile in care cresterea salariala pare prea ridicata pentru o recesiune severa, cu o contractie a PIB estimata la 7,5% in 2009-2010.

Evolutia nefireasca a salariilor poate eroda profiturile companiilor si spori asteptarile inflationiste, a avertizat guvernatorul, citat de portalul financiar Portfolio.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banca, #centrala, #ungaria , #Ungaria