Banca centrala a Ungariei estimeaza o deteriorare a portofoliului de credite al bancilor

Luni, 16 Martie 2009, ora 15:26
940 citiri
Banca centrala a Ungariei estimeaza o deteriorare a portofoliului de credite al bancilor

Disponibilitatea de creditare a bancilor ungare a scazut in a doua jumatate a lui 2008, iar calitatea portofoliilor acestora ar putea sa se deterioreze semnificativ, a estimat banca centrala, in cadrul unui sondaj publicat luni, relateaza Reuters. 

Economia Ungariei ar putea sa se comprime cu circa 3,5% anul acesta, iar analistii spun ca o criza a creditelor pe piata interna ar putea inrautati perspectivele economiei.

Economia se bazeaza pe finantare straina, partial pentru ca familiile s-au imprumutat masiv in valuta in ultimii ani, iar o depreciere a forintului din ultimele luni a majorat riscul intrarii in incapacitate de plata.

"Pana in prezent, bancile nu s-au confruntat cu o deteriorare semnificativa a portofoliului de credite acordate familiilor", potrivit sondajului bancii centrale.

"Avand in vedere, insa, perspectivele economice nefavorabile, efectul crizei financiare asupra economiei si deprecierea forintului, anticipam o deteriorare semnificativa in prima jumatate a acestui an", anticipeaza banca centrala a Ungariei.

Din cauza extinderii riscurilor, bancile inaspresc conditiile de creditare, atat in sectorul de retail, cat si corporate.

"Disponibilitatea bancilor de a acorda imprumuturi a scazut drastic in a doua jumatate din 2008", potrivit bancii centrale a Ungariei.

Rezultatele sondajului au indicat o scadere importanta a apetitului de creditare pe piata corporate, mai ales in ceea ce priveste finantarea companiilor mari si medii si a tranzactiilor de pe piata imobiliara. 

#ungaria, # economie, # creditare, # banci, # credite , #Ungaria