Banca centrala a Ungariei si-ar asuma riscuri majore daca ar cobori dobanda cheie

Miercuri, 10 Iunie 2009, ora 14:06
1104 citiri
Banca centrala a Ungariei si-ar asuma riscuri majore daca ar cobori dobanda cheie

O posibila relaxare a politicii monetare in Ungaria, in actualul climat economic, ar fi foarte riscanta, pentru ca ar afecta stabilitatea financiara si ar adanci recesiunea, a declarat miercuri guvernatorul bancii centrale a statului (NBH), Andras Simor, informeaza Reuters, citat de NewsIn.

Banca ar putea cobori dobanda cheie numai daca investitorii vor conclude ca perspectiva de risc in Ungaria se stabilizeaza, a mai spus Simor, citat de agentia nationala de presa.

La sfarsitul lunii mai, banca centrala a Ungariei a mentinut rata dobanzii de politica monetara la 9,5% pentru a patra sedinta la rand, in conformitate cu asteptarile pietei, in contextul in care riscurile legate de inflatie si mai ales de evolutia forintului raman ridicate.

Astfel, rata anuala a inflatiei a urcat in aprilie pana la 3,4%, de la 2,9% in martie, iar recentele masuri anuntate de guvern, precum majorarea taxei pe valoarea adaugata (TVA) de la 20% la 25%, ce intra in vigoare in iulie, reprezinta un risc major pentru inflatie.

Economia Ungariei s-a comprimat cu o rata anuala de 6,7% in primul trimestru, peste estimarile preliminare care indicau o scadere a produsului intern brut cu 6,4%.

Prin comparatie, produsul intern brut al Romaniei a scazut in primul trimestru al acestui an cu 6,2% fata de perioada similara din 2008.

Astfel, economia Ungariei s-a comprimat cu cea mai mare rata din 1996, cand datele trimestriale au inceput sa fie publicate.

Ungaria a evitat un colaps financiar in octombrie 2008 cu ajutorul unui pachet de sprijin de 25,1 miliarde dolari, coordonat de Fondul Monetar International. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#dobanda, # recesiune, # investitori, # TVA, # Ungaria , #Ungaria