CE ia masuri impotriva "taxelor speciale" din telecomunicatii

Luni, 14 Martie 2011, ora 15:35
1544 citiri
CE ia masuri impotriva "taxelor speciale" din telecomunicatii

Comisia Europeana a declansat luni procedura de infringement impotriva Ungariei, din cauza "taxei speciale" impuse de Budapesta sectorului de telecomunicatii si a decis trimiterea Spaniei si Frantei in fata Curtii de Justitie a UE, tot ca urmare a taxelor impuse operatorilor de telecomunicatii, informeaza NewsIn.

Comisia Europeana (CE) a hotarat sa trimita, luni, Ungariei o scrisoare de notificare formala, primul stadiu al procedurilor de infringement, in care solicita informatii privind "taxa speciala", introdusa in octombrie 2010, suspectata ca ar incalca normele europene in domeniul telecomunicatiilor, potrivit unui comunicat.

Ungaria are la dispozitie doua luni pentru a transmite Comisiei informatiile solicitate.

Franta si Spania au fost trimise, tot luni, in fata Curtii de Justitie a UE, din cauza practicarii unor taxe similiare.

Franta a impus operatorilor de telecomunicatii, in martie 2009, o taxa de 0,9% din veniturile care depasesc cinci milioane de euro, provenite de la abonati, pentru a compensa interzicerea publicitatii platite la canalele publice de televiziune.

De asemenea, o lege destinata finantarii radioului si televiziunii publice din Spania (RTVE) a intrat in vigoare in 2009, impunand o taxa de 0,9% din veniturile brute ale operatorilor de telecomunicatii din aceasta tara, pentru a face fata pierderii incasarilor din publicitate ale RTVE.

In octombrie 2010, guvernul ungar a introdus "taxa speciala" in trei sectoare economice: comert cu amanuntul, comunicatii electronice si energie.

Scopul si cuantumul taxei au fost definite pentru fiecare industrie in parte, in cazul operatorilor de telecomunicatii ea variind intre 0% si 6,5% din veniturile brute (fara TVA).

Pe baza informatiilor primite de la autoritatile ungare, Comisia si-a exprimat ingrijorarea ca aceasta taxa este incompatibila cu normele Uniunii Europene.

Potrivit regulamentelor UE, taxele impuse de statele membre operatorilor de telecomunicatii pot acoperi doar costuri administrative si de reglementare si trebuie sa fie "obiective, transparente si proportionale", se mai arata in comunicatul CE. 

#procedura de infringement, # taxa speciala ungaria, # curtea de justitie a ue, # operatori de telecomunicatii , #Ungaria