CE va analiza impactul reformelor din Ungaria, incepand cu 3 ianuarie

Vineri, 30 Decembrie 2011, ora 20:28
1062 citiri
CE va analiza impactul reformelor din Ungaria, incepand cu 3 ianuarie
Jose Manuel Baroso / Sursa foto : media.univ-danubius.ro

Comisia Europeana a reactionat prudent la reformele constitutionale adoptate vineri de Parlamentul ungar in pofida avertismentelor presedintelui sau Jose Manuel Barroso, multumindu-se sa precizeze ca va "le va evalua impactul juridic".

"Vom evalua impactul juridic al noii legislatii" raportat la dreptul european, a explicat pentru France Presse un purtator de cuvant al Comisiei Europene. El a precizat ca executivul UE, care isi va relua lucrarile incepand cu 3 ianuarie, nu intentioneaza sa publice un comunicat consacrat acestei probleme.

Purtatorul de cuvant a amintit ca Comisia Europeana, care l-a pus in garda pe premierul conservator Viktor Orban in legatura cu cele mai controversate reforme - in special cea referitoare la Banca Centrala -, si-a "reiterat ingrijorarile cu privire la autoritatile ungare" in ultimele zile. "Comisia Europeana ramane pregatita sa ajute Ungaria sa se conformeze dreptului UE", a subliniat purtatorul de cuvant.

Independenta Bancii Centrale a Ungariei este unul dintre criteriile ce trebuie respectate pentru a putea face parte din zona euro. Insa reforma adoptata vineri sporeste influenta guvernului de la Budapesta asupra acestei institutii menite sa ramana independenta, noteaza AFP.

In urma cu aproximativ zece zile, presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso i-a cerut personal lui Viktor Orban, intr-o scrisoare, sa isi retraga proiectele controversate de reforma a Bancii Centrale considerate prejudiciabile pentru independenta acesteia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Jose Manuel Baroso Ungaria, #lege ungaria, #lege ungaria Viktor Orban , #Ungaria