Cum planuieste Ungaria sa revigoreze creditarea

Luni, 18 Februarie 2013, ora 14:17
1260 citiri
Cum planuieste Ungaria sa revigoreze creditarea

Guvernul Ungariei si-a propus sa stimuleze creditarea din aceasta tara printr-o serie de masuri, inclusiv o posibila reducere sau anulare a taxei pe banci, pentru a relua cresterea economica.

Guvernul vrea sa ajunga la o intelegere cu bancile pentru crearea unui regim preferential "mai agresiv" pana in vara, a explicat Gyula Pleschinger, secretar de stat in Ministerul Economiei, scrie "Magyar Nemzet", conform Agerpres.

In noiembrie, presedintele Asociatiei Bancilor din Ungaria, Mihaly Patai, a demisionat din functie in semn de protest fata de noile taxe care au fost impuse sectorului bancar.

Demisia sa vine dupa ce parlamentul de la Budapesta a adoptat un act normativ propus de ministrul ungar al economiei, Gyorgy Matolcsy, care prevede noi masuri fiscale in valoare de 764 miliarde de forinti (2,7 miliarde de euro). Printre masuri se numara dublarea taxei pe tranzactiile financiare pana la 0,2%, fata de 0,1% cat se preconiza initial, si renuntarea la ideea vizand reducerea la jumatate a taxei speciale pe banci incepand din 2013.

Demisia lui Mihaly Patai a reprezentat ultimul capital din conflictul dintre bancile ungare si premierul Viktor Orban, care a adoptat o serie de masuri fiscale pentru a stabiliza bugetul celei mai indatorate tari din Europa Centrala. Asociatia bancilor din Ungaria s-a declarat socata de decizia guvernului de a incalca, in mod unilateral, acordurile referitoare la reducerea taxei pe banci.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#taxa banci Ungaria, #creditare Ungaria, #crestere economica Ungaria , #Ungaria