Cum se foloseste Ungaria de Banca Nationala pentru a-si ajuta Guvernul ingropat in datorii

Miercuri, 06 Decembrie 2017, ora 14:15
4760 citiri
Cum se foloseste Ungaria de Banca Nationala pentru a-si ajuta Guvernul ingropat in datorii
Foto: CC0 Creative Commons

Intr-un moment in care Rezerva Federala americana si alte mari banci centrale se pregatesc sa puna capat programelor de relaxare cantitativa, Banca Centrala a Ungariei (NBH) intentioneaza sa demareze un astfel de program, informeaza Bloomberg.

Incepand din luna ianuarie 2018, Banca Centrala a Ungariei va incepe sa cumpere obligatiuni ipotecare (mortgage-backed securities n.r.), ultima sa decizie destinata reducerii dobanzilor.

Spre deosebire de majoritatea bancilor centrale care se concentreaza pe tintirea inflatiei, Banca Centrala a Ungariei vrea sa influenteze creditele pe termen lung pentru cumparatorii de case si sa ajute Guvernul de la Budapesta, care se confrunta cu una din cele mai mari datorii din Europa de Est.

Obiectivul NBH este sa stimuleze cresterea economica a Ungariei, care se situeaza in urma altor economii din regiune, si sa impiedice o revenire la creditele in valuta care au impus Ungariei sa solicite ajutorul FMI in 2008.

"Exista doua lucruri de care si cei mai vehementi critici ai nostri nu ne vor acuza: ca nu am fost suficienti de activi sau creativi. Colegii nostri bancheri au simtit cu siguranta acest lucru in actiunile noastre deliberate si hotarate", a declarat recent viceguvernatorul NBH, Laszlo Windisch, la o reuniune a directorilor de banci.

Forta care sta in spatele transformarii monetare a Ungariei este Gyorgy Matolcsy, fost ministru al Economiei si aliat al premierului Viktor Orban, care a preluat postul de guvernator al NBH in 2013. In calitate de ministru a introdus cea mai mare banca pe banci din Europa si a nationalizat fondurile private de pensii. Din pozitia de guvernator al NBH, Matolcsy a redus dobanzile la un minim istoric, a supervizat conversia unor credite in valuta in valoare de 12 miliarde de dolari si a deschis larg robinetul cu lichiditati pentru a evita o criza a creditului. Toate aceste decizi au dus la diminuarea randamentului pentru obligatiunile ungare pe 10 ani la un minim istoric de 2,08%, comparativ cu peste 10% cand Matolcsy era ministru in 2011.

Insa extinderea arsenalului neconventional al NBH vine intr-un moment in care alte banci centrale de pe continent analizeaza inasprirea politicii monetare. Banca Centrala a Cehiei a fost prima din Europa care a majorat de doua ori dobanda de politica monetara in acest an, iar institutiile similare din Polonia si Romania ar putea sa inceapa sa majoreze costul creditului in cursul anului urmator.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#masuri Banca Nationala Ungaria, #Ungaria relaxare cantitativa , #Ungaria