Dezvoltarea Ungariei, franata de interventionismul guvernamental

Marti, 28 Ianuarie 2014, ora 11:00
1318 citiri
Dezvoltarea Ungariei, franata de interventionismul guvernamental

Potentialul economic al Ungariei este constrans de nivelul scazut al investitiilor si de interventionismul guvernului conservator condus de premierul Viktor Orban, se arata in raportul anual de tara publicat luni de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

Organizatia estimeaza ca chiar daca Ungaria a iesit din recesiune in 2013, redresarea va fi lenta, cu o crestere economica de 2% in acest an si de 1,7% in 2015.

"Potentialul de crestere este limitat de investitiile reduse si de rata scazuta de agajare, ceea ce face esentiala continuarea reformelor structurale", recomanda OCDE.

In opinia organizatiei, climatul de investitii nu este propice din cauza degradarii perceptiei referitoare la autoritatile institutionale.

Interventia guvernului in domeniul economic, in special in privinta preturilor energiei, care au fost reduse de doua ori in 2013, in 2014 fiind prevazuta o a treia taiere, exercita presiuni asupra mediului economic si afecteaza competitivitatea tarii, se arata in raport.

Ungaria trebuie sa reduca treptat taxele suplimentare dictate de criza

Ungaria trebuie sa reduca treptat taxele suplimentare dictate de criza, inclusiv in sectorul bnancar, recomanda OCDE.

Ungaria a facut eforturi pentru simplificarea reglementarilor, dar povara administrativa ramane importanta, iar instabilitatea legislativa se mentine.

Intre factorii pozitivi mentionati in raport se afla reducerea dobanzii de politica monetara de catre banca centrala ungara de la 7% in 2012 la 2,85% in prezent, strategie care sustine cresterea economica.

Este insa prematur de afirmat ca un program de stimulare a cresterii aplicat de banca centrala, care ofera imprumuturi preferentiale firmelor mici si mijlocii, va contribui la investitii sau va servi doar la inlocuirea creditelor mai putin avantajoase, se arata in raport.

#economie ungaria, #oecd ungaria, #ungaria investitii , #Ungaria