FMI are nevoie de "dovezi tangibile" pentru a ajuta Ungaria

Vineri, 13 Ianuarie 2012, ora 10:12
1233 citiri
FMI are nevoie de "dovezi tangibile" pentru a ajuta Ungaria

Fondul Monetar International este dispus sa ajute Ungaria, dar are nevoie de "dovezi tangibile" in legatura cu bunavointa autoritatilor de la Budapesta, a declarat directorul FMI, Christine Lagarde.

"Inainte ca Fondul sa se decida in legatura cu oportunitatea angajarii negocierilor (pentru un imprumut acordat Ungariei) si o eventuala data in acest sens, are nevoie sa vada dovezi tangibile ale unui angajament real din partea autoritatilor de a rezolva toate chestiunile politice in raport cu stabilitatea financiara", a indicat Lagarde intr-un comunicat.

Sef FMI a dat publicitatii acest text la finalul unei intrevederi de o jumatate de ora cu negocitorul ungar Tamas Fellegi.

Budapesta, aflata intr-o disperata nevoie de a contracta un imprumut in valoare de 15-20 de miliarde euro pentru a face fata unei conjuncturi dificile, a starnit iritarea FMI si a Europei din cauza unor controversate reforme.

Inaintea intalnirii, un purtator de cuvant al Fondului a tinut sa precizeze reprezentantilor presei ca aceasta va reprezenta ocazia "unei discutii neoficiale" si in niciun caz "negocieri".

"Intelegm perfect ca Ungaria trebuie sa urmeze politici care sa intareasca increderea pietelor", a declarat la sfasitul intrevederii Fellegi. "Avem nevoie de propuneri concrete, si nu de declaratii politice", a mai afirmat el.

FMI si UE si-au intrerupt la jumatatea lunii decembrie o vizita exploratorie la Budapesta in semn de protest fata de vointa exprimata de premierul Viktor Orban de a lansa o reforma a bancii centrale care ar ameninta independenta acestei institutii al carei guvernator, Andras Simor, nu este deloc agreat de seful guvernului.

Parlamentul ungar a adoptat aceasta reforma la sfarsitul lui decembrie.

In timp ce Fellegi urmeaza sa se intalneasca saptamana viitoare cu mai multi responsabili europeni, Christine Lagarde a subliniat ca "sustinerea autoritatilor si institutiilor europene sunt un element primordial pentru succesul (eventualelor) discutii" in vederea unui nou imprumut acordat Ungariei de FMI.

#ajutor Ungaria FMI, #imprumut FMI Ungaria, #bani FMI Ungaria , #Ungaria