Guvernul ungar preia datorii municipale in valoare de 2,8 miliarde de dolari

Duminica, 28 Octombrie 2012, ora 11:59
1068 citiri
Guvernul ungar preia datorii municipale in valoare de 2,8 miliarde de dolari
premierul ungar Viktor Orban

Guvernul ungar va prelua datorii in valoare de 612 miliarde forinti (2,8 miliarde de dolari) apartinand unui numar de 1.956 de municipalitati din intreaga tara, a anuntat sambata premierul ungar Viktor Orban, transmite Reuters.

Autoritatile locale din Ungaria, cea mai indatorata tara din randul noilor state membre ale Uniunii Europene, se lupta cu datorii de peste 1.200 miliarde forinti (5,5 miliarde de dolari) si multe dintre ele au avertizat ca risca sa intre in insolventa la inceputul anului urmator.

"Am inceput o lupta cu datoriile din prima zi a guvernarii noastre si acum a venit timpul sa deschidem un nou front in acest razboi pentru a salva orasele si satele noastre", a declarat Viktor Orban la un eveniment organizat de partidul Fidesz.

Orban a adaugat ca guvernul de la Budapesta va prelua toate datoriile celor aproximativ 1.700 de localitati cu o populatie mai mica de 5.000 de locuitori, datorii in valoare de 97,3 miliarde de forinti. La acestea se vor adauga si o parte din datoriile localitatilor mai mari, datorii in valoare total de 515 miliarde de forinti.

Deocamdata nu este clar cum anume va finanta guvernul de la Budapesta aceste datorii, iar Orban a spus ca vor fi necesare noi discutii pentru a pune la punct detaliile.

Cu toate acestea, analistul sef al ING in Ungaria, David Nemeth, a spus ca, in conditiile in care datoriile municipale sunt deja parte a datoriei statului, tranzactia va aparea doar in bilanturile contabile ale Ungariei dar nu si in cifrele UE privind deficitul si datoria publica.

"Intrebarea este daca dupa aceasta tranzactie guvernele locale vor fi sustenabile", a declarat David Nemeth.

Ungaria incearca sa reduca deficitul bugetar sub limita de 3% din PIB pentru a evita suspendarea fondurilor comunitare. In urma cu doua saptamani, autoritatile de la Budapesta au anuntat ca anul viitor vor implementa noi masuri fiscale, in valoare de 367 miliarde de forinti (1,3 miliarde de euro), pentru a se asigura ca tinta de deficit bugetar va fi respectata. Ungaria se afla din anul 2004 sub o procedura de deficit excesiv impusa de Comisia Europeana.

#deficit bugetar Ungaria, #datorii publice Ungaria , #Ungaria