Marko Bela: Guvernul trebuie sa gaseasca alta modalitate de reducere a cheltuielilor

Vineri, 18 Iunie 2010, ora 11:58
1299 citiri
Marko Bela: Guvernul trebuie sa gaseasca alta modalitate de reducere a cheltuielilor

Masurile "egalitariste" de reducere a tuturor salariilor si pensiilor, cu 25%, respectiv 15%, au ca termen limita de aplicare 31 decembrie 2010, data pana la care Guvernul va trebui sa gaseasca o alta modalitate de reducere a cheltuielilor bugetare, a declarat, vineri, vicepremierul Marko Bela, potrivit Mediafax.

"Actualele masuri de restrangere, o taiere a salariilor cu 25%, respectiv a pensiilor cu 15%, au un termen de 31 decembrie si Guvernul are obligatia ca in aceasta perioada sa elaboreze masuri de restructurare si de reducere in asa fel incat sa ajungem la o alta modalitate in ceea ce priveste reducerile bugetare. Deci, aceste reduceri egalitariste, daca vreti, 25% la toata lumea, sunt valabile pana in 31 decembrie", a afirmat liderul UDMR, intrebat de jurnalisti daca Guvernul ar putea urma exemplul Ungariei de a nu reduce salariile unor categorii distincte, precum profesorii si medicii.

Marko a avut, vineri, la Palatul Victoria, o intrevedere cu omologul sa ungar Semjen Zsolt, care a aratat ca, spre deosebire de Romania, Ungaria a ales sa reduca in special fondul de salarii al administratiei publice, nu si salariile din invatamant si sanatate.

"Noi nu am pledat pentru scaderea salariilor, ci noi am redus fondul de salarii. Noi am cerut ministerelor sa nu micsoreze salariile din sanatate si din invatamant, ci sa isi indrepte mai ales atentia spre birocratia administrativa. Suntem convinsi ca Romania va trebui sa ia masuri foarte urgente, dar credem ca si noi am luat o masura foarte buna. Nu am luat bani de la oameni, ci am decis sa reducem birocratia, pentru ca sunt convins ca atat in Ungaria, cat si in Romania sunt foarte multe institutii de prisos", a spus viceprim-ministrul Ungariei.

Semjen Zsolt a mai aratat ca Guvernul Ungariei a decis sa supraimpoziteze si bancile, care au avut in trecut un profit foarte mare, si astfel sa participe la efortul de solidaritate din aceasta perioada de criza.

Intrebat daca si Guvernul de la Bucuresti are in vedere o astfel de masura, Marko Bela a precizat ca pana in prezent nu a fost pusa in discutie aceasta varianta, dar Executivul are obligatia ca intr-o astfel de perioada sa analizeze cat mai multe solutii.

#cheltuieli, #masuri, #romania, #ungaria , #Ungaria