Ministru maghiar: Guvernul de la Budapesta este atacat de banci si multinationale

Joi, 28 Februarie 2013, ora 14:14
2132 citiri
Ministru maghiar: Guvernul de la Budapesta este atacat de banci si multinationale

Executivul maghiar se afla sub o puternica presiune din partea bancilor si multinationalelor, care s-ar afla la baza atacurilor din media si a celor politice, precum si a procedurilor de infringement sau a retrogradarilor de rating, sustine ministrul ungar al economiei, Gyorgy Matolcsy.

Intr-un articol publicat joi in cotidianul Heti Valasz, Matolcsy declara ca Ungaria a putut sa-si reduca deficitul bugetar si datoria publica utilizand un model "ungar" care evita masurile de austeritate impuse altor tari europene, transmite Reuters.

Potrivit lui Matolcsy masurile adoptate de Budapesta (printre care taxa pe banci, taxele impuse companiilor energetice si de telecomunicatii, reforma sistemului de pensii private si taxa pentru tranzactiile financiare) s-au lovit de opozitia unor importante grupuri de interese.

Banca Ungariei a luat mai multe masuri anticriza decat Romania

"Printre aceste grupuri, marile companii europene - banci si companii multinationale - tin guvernul sub presiune cu toate mijloacele posibile", sustine Matolcsy. "Acesta este motivul care sta la baza atacurilor din media, a procedurilor de infringement, a retrogradarilor de rating, a speculatiilor de pe pietele financiare si a atacurilor politice", a adaugat Matolcsy.

De asemenea, Matolcsy sustine ca politicile economice ale guvernului ungar reprezinta o provocare pentru institutiile europene si guvernele care au cazut in capcana politicilor traditionale.

"Pana in prezent am dovedit ca putem sa ne finantam datoria si fara un credit de la FMI/UE deoarece am avut succes cu consolidarea fiscala. Doar putine tari au putut sa faca acelasi lucru in Europa, in timp ce tarile din sudul zonei euro s-ar fi scufundat fara programe de sprijin si fara ajutorul Bancii Centrale Europene", a spus Matolcsy.

Premierul ungar Viktor Orban ar urma sa desemneze vineri candidatul sau pentru postul de guvernator al Bancii Nationale a Ungariei. Matolcsy este considerat candidatul cu cele mai mari sanse avand in vedere relatia stranse dintre el si premierul Orban.

#conflict Ungaria guvern banci, #criza economica Ungaria, #atacuri politice Ungaria, #guvernator banca centrala Ungaria , #Ungaria