Ministrul ungar de Externe vine la Bucuresti

Luni, 04 Martie 2013, ora 08:42
1017 citiri
Ministrul ungar de Externe vine la Bucuresti

Ministrul de Externe ungar, Janos Martonyi, se va afla luni si marti la Bucuresti, intr-o vizita oficiala la invitatia sefului diplomatiei romane, Titus Corlatean.

"Asa cum ne-am inteles, maine ne vom intalni, ministrul de externe al Ungariei avea prevazuta, la invitatia mea, inca din octombrie aceasta vizita la Bucuresti. A devenit cu atat mai necesara dupa aceasta istorie incandescenta a unor provocari, a unor simbolistici pe care noi nu le intelegem la Bucuresti si nici nu le putem accepta. Ramanem, ca stat roman, deschisi pentru a pune in prima linie ceea ce este important si pozitiv intr-o relatie importanta intre Romania si Ungaria. Sunt lucruri pe care le vom discuta, cu siguranta asupra unor lucruri ne vom pune de acord, asupra altora unde nu vom fi de acord va trebui sa continuam sa discutam, dar este mai important sa discutam pe acest canal politico-diplomatic si nu prin razboaie simbolistice, prin media, in strada sau agitand spiritele in strada. Astept ca toti cei care se manifesta in favoarea unei autonomii pe criterii etnice sa o faca respectand regulile statului de drept din Romania", a declarat Titus Corlatean, duminica seara, intr-o emisiune la Antena 3.

Potrivit MAE, vizita se inscrie in continuitatea dialogului politico-diplomatic intre cele doua state si completeaza demersurile recente, convenite in cadrul discutiei telefonice dintre cei doi ministri ai Afacerilor Externe, din 7 februarie 2013.

In cadrul consultarilor, vor fi evaluate stadiul si prioritatile de cooperare in cadrul Parteneriatului strategic romano-ungar, vor fi discutate modalitatile concrete de avansare a proiectelor bilaterale comune, inclusiv cele vizand protectia persoanelor apartinand minoritatilor nationale din cele doua state. De asemenea, vor fi examinate perspectivele dinamizarii in continuare a relatiilor economice bilaterale.

O componenta importanta a vizitei va fi marcarea, impreuna, a aniversarii a 10 ani de la semnarea ""Declaratiei privind cooperarea si parteneriatul strategic romano-ungar pentru Europa secolului XXI"" din 29 noiembrie 2002, printr-o conferinta comuna sustinuta de cei doi ministri ai Afacerilor Externe.

Pe agenda discutiilor vor mai figura si teme de actualitate privind cooperarea la nivel regional, european si international.

#ministru ungar externe vizita Romania, #intalnire diplomatie Ungaria Romania, #Titus Corlatean intalnire omolog ungar , #Ungaria