Misiunea FMI a parasit nemultumita Ungaria

Vineri, 16 Decembrie 2011, ora 15:08
1123 citiri
Misiunea FMI a parasit nemultumita Ungaria

Delegatiile Fondului Monetar International (FMI) si Uniunii Europene (UE), venite la Budapesta pentru a discuta un ajutor pentru Ungaria, au parasit capitala vineri, exprimandu-si nemultumirea fata de un proiect de reforma a bancii centrale locale.

Delegatiile FMI si UE "au parasit Budapesta vineri, in zori, inainte de finalizarea discutiilor", a relatat pe site-ul sau saptamanalul economic HVG, preluat de AFP.

Conform articolelor din alte ziare, precum Origo sau Index, care se bazeaza pe surse ungare, dar si de la Washington si Bruxelles, discutiile au fost intrerupte din cauza unui proiect de lege depus miercuri in parlamentul ungar, considerat un atentat la independenta bancii centrale ungare.

"Negocierile informale s-au terminat, iar negocierile oficiale nu vor incepe decat in ianuarie", a precizat pentru AFP serviciul de presa al guvernului ungar, fara a comenta informatiile aparute in media.

Budapesta a inceput negocierile cu FMI si UE pentru a cere un ajutor financiar, evaluat intre 15 si 20 de miliarde de euro, pentru a face fata unei grave crize de refinantare.

Aceasta misiune nu reprezenta decat un prim contact, negocierile oficiale urmand sa inceapa in ianuarie pentru a incheia un acord in februarie.

FMI si UE considera ca reforma ameninta independenta Bancii Centrale Nationale din Ungaria

FMI, UE si Banca Centrala Europeana (BCE) si-au exprimat joi ingrijorarea privind noul proiect de reforma a Bancii Centrale Nationale (MNB) care, in opinia institutiilor internationale, i-ar ameninta independenta.

Textul prevede retragerea guvernatorului MNB a prerogativei de a-si alege adjunctii, sarcina care va reveni sefului guvernului.

De asemenea, proiectul de reforma prevede o extindere a consiliului monetar, care decide politica de dobanda, de la sapte la noua persoane, crescand de asemenea de la patru la sase numarul de membri externi numiti de parlament, unde formatiunea Fidesz al lui Viktor Orban detine o majoritate de doua treimi.

In opinia guvernatoului MNB Andras Simar, recunoscut pentru faptul ca este in conflict cu premierul, proiectul arata ca "o preluare totala de putere asupra bancii centrale" de catre guvern.

#Ungaria FMI, #reforma Ugaria, #misiune FMI UE Ungaria , #Ungaria