Parlamentul ungar loveste din nou in companiile din energie

Marti, 12 Martie 2013, ora 17:30
1474 citiri
Parlamentul ungar loveste din nou in companiile din energie

Parlamentul ungar a adoptat marti un amendament legislativ care interzice companiilor de utilitati energetice sa includa unele taxe si accize in pretul platit de consumatori.

Proiectul a fost adoptat de legislativul unicameral al Ungariei intr-o procedura accelerata, cu 264 de voturi pentru - inclusiv din partea miscarii nationaliste Jobbik -, 5 impotriva si 13 abtineri, relateaza MTI.

Adoptarea acestui amendament survine dupa ce luni primul ministru ungar Viktor Orban a calificat drept "scandaloasa" o recenta decizie a unui tribunal din Ungaria de a da castig de cauza companiilor energetice impotriva masurii guvernului de a reduce pretul gazelor naturale.

Guvernul ungar a impus, in ianuarie, reduceri de preturi de 10% companiilor din energie, semnaland ca vor urma si alte taieri.

Marti, liderul grupului parlamentar al formatiunii guvernamentale Fidesz, Antal Rogan, a anuntat ca pentru joi a fost convocata o sesiune parlamentara speciala pentru a autoriza Oficiul ungar pentru energie sa emita decrete si sa-si sustina deciziile privind reducerile de preturi la utilitati. Prin aceste decrete, deciziile Oficiului privind reducerile de preturi vor deveni necontestabile, a mentionat Rogan.

In Ungaria, sectorul de utilitati este detinut in cea mai mare parte de companii straine, cei mai importanti jucatori fiind concernele germane RWE si E.ON AG si cele franceze GDF si EDF.

Reducerea pretului la energie a fost cea mai recenta masura din seria de decizii "neortodoxe" adoptate de guvernul Orban in ultimii trei ani, care au ingrijorat investitorii si Fondul Monetar International.

#companii utilitati energie Ungaria, #lege Ungaria pret energie, #taxe accize energie Ungaria , #Ungaria