Presedintele Ungariei si-a dat demisia

Luni, 02 Aprilie 2012, ora 15:58
1201 citiri
Presedintele Ungariei si-a dat demisia

Seful statului ungar, Pal Schmitt, implicat intr-un caz de plagiat legat de teza lui de doctorat, si-a prezentat luni demisia in fata parlamentului, dupa ce initial a indicat ca nu va demisiona, informeaza MTI, AFP si AP.

"Intrucat, conform Constitutiei, persoana presedintelui trebuie sa reprezinte unitatea natiunii ungare, iar persoana mea a devenit, din pacate, sinonima cu divizarea, consider ca datoria mea este de a ma separa de acest post", a declarat presedintele, in fata deputatilor.

Sefului statului ungar i s-a retras la 29 martie titlul de doctor de catre Universitatea Semmelweis, care a calificat drept "plagiat" teza lui asupra istoriei Jocurilor Olimpice sustinuta cu douazeci de ani in urma, aminteste AFP.

Partidele de opozitie au cerut toate demisia presedintelui, care s-a intors joi la Budapesta dintr-o vizita in Coreea de Sud, dar el a evitat presa ce il astepta la aeroport.

Saptamanalul ungar HVG a publicat la inceputul lunii ianuarie extrase din teza lui Pal Schmitt ce pare o traducere din limba franceza a unei lucrari apartinand unui expert bulgar, Nikolai Gheorgiev.

"Reproducerea lucrarii bulgarului Gheorgiev, pe 180 de pagini din cele 215 ale tezei lui Pal Schmitt, permite sa se presupuna ca este vorba despre un plagiat", a scris publicatia amintita.

Pal Schmitt a fost numit presedinte in 2010 pentru un mandat de cinci ani. In Ungaria, seful statului este ales de legislativ.

#demisie presedinte Ungaria, #plagiatura presedinte Ungaria, #presedinte Ungaria teza doctorat , #Ungaria