Profitabilitatea bancilor din Ungaria ar putea scadea in 2010

Miercuri, 14 Aprilie 2010, ora 17:02
1462 citiri
Profitabilitatea bancilor din Ungaria ar putea scadea in 2010

Bancile comerciale din Ungaria se confrunta cu o posibila scadere a profitabilitatii in 2010, in contextul in care operatiunile financiare genereaza castiguri mai mici, iar creditarea va creste "substantial" abia din 2011, a anuntat banca centrala a Ungariei, citata de Bloomberg, si preluata de NewsIn.

Provizioanele pentru creditele neperformante si disparitia castigurilor unice vor face ca bancile sa inregistreze in acest an castiguri sub asteptari, care vizeaza un profit total inainte de taxe de 334 miliarde forinti (1,7 miliarde dolari), potrivit Bancii Nationale a Ungariei.

Pierderile din creditele acordate companiilor ar putea sa atinga un nivel maxim in prima jumatate din 2010, in timp ce portofoliile de credite pentru persoanele fizice ar urma sa inregistreze o ameliorare "moderata".

Recesiunea grava cu care s-a confruntat Ungaria a dus la scaderea profiturilor companiilor si la declinul veniturilor cetatenilor, ceea ce a provocat scaderea cererii de credite si cresterea volumului de credite neperformante.

Nivelul creditelor neperformante a atins 10% din portofoliul de credite pentru persoanele juridice si 8% din portofoliul de credite pentru persoanele fizice la sfarsitul lui 2009.

"Rezervele de lichiditate ale bancilor sunt suficiente chiar si in eventualitatea aparitiei concomitente a mai multor turbulente semnificative in pietele financiare, a retragerilor masive de depozite si a unor socuri valutare", a anuntat banca centrala.

Bancile comerciale din Ungaria au inregistrat in 2009 un profit total inainte de taxe de 306 miliarde forinti, depasind estimarile bancii centrale, de 100-200 miliarde forinti. Profitul peste asteptari a fost sustinut de veniturile semnificative din operatiunile financiare, in special cu titluri de stat.

Sphera Franchise Group estimează un profit mai mare cu 20% în 2024. Ce indicatori de creștere are în vedere operatorul KFC, Taco Bell și Pizza Hut
Sphera Franchise Group estimează un profit mai mare cu 20% în 2024. Ce indicatori de creștere are în vedere operatorul KFC, Taco Bell și Pizza Hut
Sphera Franchise Group, grupul de companii care operează în sistem de franciză brandurile KFC, Pizza Hut şi Taco Bell în România, iar la nivel internaţional, restaurante KFC în Republica...
#banci, #profit, #ungaria , #Ungaria