Recesiunea din Ungaria ar putea dura pana la 18 luni

Miercuri, 19 Noiembrie 2008, ora 16:57
921 citiri
Recesiunea din Ungaria ar putea dura pana la 18 luni

Recesiunea in care se estimeaza ca va intra economia ungara ar putea sa dureze 18 luni, iar partea cea mai dificila a acesteia nu a sosit inca, a spus premierul ungar Ferenc Gyurcsany, relateaza Reuters. "Cea mai dificila perioada inca nu a trecut", a declarat Gyurcsany. Economia Ungariei se va comprima, cel mai probabil, cu 1% in 2009, in contextul in care exporturile scad, iar consumul la nivel national este afectat de limitarile bugetare si de scaderea salariilor.


Saptamana trecuta, guvernul ungar a lansat un plan de stimuli economici pentru a salva tara de la recesiune, insa controlul strict al bugetului nu permite noi cheltuieli si banca centrala a avertizat ca refacerea economica va fi lenta.


Aproximativ 15.200 de companii ungare au intrat in incapacitate de plata in primele trei trimestre din 2008, in crestere cu 11% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, potrivit statisticilor diviziei ungare a companiei franceze Coface, scrie Budapest Business Journal in editia online.


De asemenea, circa 26% din procedurile de intrare in faliment au fost in sectorul comercial, iar 17% in constructii. Numarul companiilor care au intrat in incapacitate de plata a fost disproportionat de mare si in turism, imobiliare si auto, mai scrie BBJ.