Standard & Poor's a retrogradat din nou ratingul Ungariei

Duminica, 25 Noiembrie 2012, ora 14:56
1575 citiri
Standard & Poor's a retrogradat din nou ratingul Ungariei

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a retrogradat ratingul de credit al Ungariei la doua trepte sub categoria "investment grade" (recomandat pentru investitii), deoarece politicile guvernului de la Budapesta erodeaza perspectivele de crestere a economiei pe termen mediu, transmite Bloomberg si site-ul portfolio.hu.

Ratingurile suverane ale Ungariei pe termen lung in valuta si moneda locala a fost reduse cu o treapta, de la "BB plus" la "BB", cu perspectiva stabila. Ratingul "BB" atribuit Ungariei de S&P este la acelasi nivel cu cel al Portugaliei,Turciei, Serbia si Macedonia.

Guvernul Ungariei a apreciat ca retrogradarea este o decizie "frivola".

Ungaria se confrunta cu a doua recesiune din ultimii patru ani.

Luna trecuta guvernul s-a razgandit in privinta reducerii taxei pe banci, cea mai ridicata din UE, pentru a reusi sa reduca deficitul bugetar la 3% din PIB in 2013. S&P estimeaza ca pe termen scurt guvernul va reusi sa-si indeplineasca tintele fiscale.

Anul trecut Ungaria si-a pierdut ratingul "investment grade" atribuit de Fitch, S&P's si Moody's iar forintul s-a depreciat cu 15% fata de euro in a doua jumatate a lui 2011. Anul acesta forintul s-a apreciat cu 11,9% fata de euro datorita masurilor de stimulare a economiei mondiale si a sperantelor investitorilor ca se va ajunge curand la un acord cu FMI.

Guvernul are ca obiectiv obtinerea unui deficit bugetar de 2,7% din PIB in 2012 si 2013, in timp ce UE se asteapta la un deficit de 2,9% in 2013 si de 3,5% in 2014.

Politicile guvernului, inclusiv masurile exceptionale aplicate sectorului financiar, ar putea eroda potentialul de crestere al Ungariei pe termen mediu, apreciaza S&P. Agentia se asteapta ca economia Ungariei sa creasca anul viitor cu 0,8%, in timp ce guvernul estimeaza un avans de 0,9%.

Ungaria a cerut inca din luna noiembrie a anului trecut un imprumut, de tip preventiv, in valoare de 15-20 de miliarde de euro de la FMI si UE, necesar pentru stabilizarea economiei ungare. Negocierile au fost blocate insa pana in luna iulie a acestui an din cauza ingrijorarilor exprimate de Comisia Europeana si FMI fata de independenta bancii centrale.

Marile agentii de evaluare financiara au avertizat autoritatile ungare inca de la inceputul lunii trecute sa incerce sa ajunga la un acord de finantare cu Fondul Monetar International. De asemenea, Fitch a anuntat luni ca va revizui ratingul "BB plus" (categoria junk) atribuit Ungariei pana la Craciun.

#rating ungaria, #economie ungaria, #politici economice Ungaria, #creditare Ungaria, #deficit bugetar Ungaria, #investitii Ungaria , #Ungaria