Surgutneftegaz nu va putea vota in cadrul intrunirii anuale a grupului MOL

Miercuri, 22 Aprilie 2009, ora 09:42
955 citiri
Surgutneftegaz nu va putea vota in cadrul intrunirii anuale a grupului MOL

Compania rusa Surgutneftegaz nu va putea vota in cadrul intrunirii anuale a grupului MOL de joi, pentru ca oficiul ungar pentru energie (MEH) nu a aprobat inca achizitia unei participatii in compania petroliera ungara, relateaza Reuters.

Surgut a instiintat in mod oficial reprezentantii MEH pe 9 aprilie asupra achizitiei, dar autoritatea de reglementare, a carei aprobare este necesare inainte ca investitorii sa-si exercite drepturile, a adresat grupului Surgut o serie de intrebari.

"Inainte ca MEH sa confirme ca a fost instiintat cu privire la tranzactie, a adresat o serie de intrebari companiei Surgutneftegaz, la care inca nu a primit raspuns", conform unui comunicat al oficiului ungar pentru energie.

Potrivit legii din 2003 a statului ungar cu privire la rezervele de gaze naturale, cumpararea unei participatii semnificative la o companie de gaze naturale are nevoie de acordul MEH inainte ca actionarii sa isi exercite drepturile, in afara colectarii de dividende, care nu are nevoie de o astfel de aprobare.

Surgutneftegaz, a patra mare companie petroliera din Rusia, a anuntat in martie ca a platit 1,4 miliarde euro pentru participatia detinuta de OMV in cadrul MOL, in timp ce presedintele companiei ungare, Zsolt Hernadi, a spus ca Surgutneftegaz ar putea prelua controlul grupului MOL numai in mod teoretic, din cauza ca limita de 10% din drepturile de vot, inscrisa in articolele de asociere, ar reprezenta un obstacol.

Hernadi declarase in fata Comitetului pentru Afaceri Externe ca MOL nu are nicio legatura cu grupul rus si a catalogat mai multe aspecte ale unui presupus acord drept "ciudate".

Unul dintre acestea ar fi faptul ca tranzactia nu a fost precedata de discutii diplomatice intre Rusia si Ungaria, necesare in cadrul unui acord de asemenea proportii.

In Ungaria, atat guvernul, cat si opozitia au anuntat ca sustin independenta MOL si au promis ca vor face tot ce pot pentru a impiedica o preluare a grupului de catre Surgutneftegaz. 

#participatie, # companie, # actionari, # tranzactie , #Ungaria