Ucraina s-ar putea alatura proiectului AGRI

Marti, 07 Decembrie 2010, ora 00:44
1190 citiri
Ucraina s-ar putea alatura proiectului AGRI

Ucraina s-ar putea alatura proiectului AGRI, a declarat ministrul azer al industriei si energiei, Natig Aliev, care relateaza ca un memorandum interguvernamental cu Azerbaidjanul pe tema livrarilor de gaz natural a fost aprobat luni de cabinetul de ministri de la Kiev, potrivit Newsin.

"Ucraina e interesata de acest proiect si subiectul a fost discutat in timpul vizitei presedintelui Azerbaidjanului, Ilham Aliev, in aceasta tara", a declarat ministrul Natig Aliev.

"Ucraina este gata sa cumpere gaz lichefiat azer. In mod deosebit, vrea sa construiasca un terminal pentru gaz lichefiat la Odesa. In viitor, aceasta va avea un efect pozitiv nu numai asupra Azerbaidjanului, ci asupra intregii regiuni. Cred ca vor fi si alte surse de gaz lichefiat care sa fie transportat prin Bosfor. De aceea, cred, Ucraina vrea sa se alature acestui proiect", a explicat ministrul azer.

Memorandumul aprobat luni de guvernul ucrainean vizeaza stabilirea unei cooperari reciproc avantajoase cu Azerbaidjanul in domeniul livrarilor de gaz natural lichefiat si isi propune sa asigure organizarea necesara, precum si conditiile tehnice si economice pentru realizarea proiectului ucrainean de a construi un terminal de regazificare pentru gazul natural lichefiat ce urmeaza sa fie transportat pe Marea Neagra.

Implementarea acestui proiect - de construire la Marea Neagra a unui terminal pentru regazificarea gazului natural lichefiat - va permite Ucrainei sa atraga exportatori alternativi pentru livrarile de gaz, ceea ce va avea ca efect scaderea preturilor la gazul importat in Ucraina.

In prezent, Azerbaidjan, Georgia si Romania realizeaza studiul de fezabilitate pentru Interconectorul Azerbaijan-Georgia-Romania (AGRI), un proiect de transportare a gazului azer sub forma lichida, prin Georgia si apoi pe Marea Neagra, catre Romania. In toamna, si Ungaria s-a aratat interesata sa se alature proiectului.

Romania isi propune sa construiasca un terminal de regazificare la Constanta.

Memorandumul de intelegere pentru proiectul AGRI a fost semnat la Bucuresti la 13 aprilie.

De asemenea, Azerbaijan, Georgia, Romania si Ungaria au semnat la 14 septembrie, la Baku, Declaratia privind proiectul AGRI.

#ucraina, #gaz lichefiat, #AGRI, #energie, #memorandum , #Ungaria