Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ungaria a adoptat legea privind Banca Centrala, in favoarea lui Viktor Orban

Ungaria a adoptat legea privind Banca Centrala, in favoarea lui Viktor Orban


Parlamentul ungar a adoptat vineri controversata lege cu privire la Banca Centrala a Ungariei (MNB), care mareste influenta guvernului lui Viktor Orban asupra acestei institutii menite a fi independenta, ignorand astfel criticile Uniunii Europene, ale Bancii Centrale Europene (BCE) si ale Fondului Monetar International (FMI), noteaza AFP.

Legea a fost adoptata cu 293 voturi pentru, 4 impotriva si o abtinere, datorita majoritatii de doua treimi de care dispune in legislativ partidul Fidesz al premierului Viktor Orban.

Reforma Bancii Centrale a Ungariei ii retrage presedintelui acesteia prerogativa de a-si alege adjunctii, al caror numar creste de la doi la trei si care vor fi numiti de acum inainte de seful guvernului.

Consiliul monetar al MNB, care decide politica privind rata dobanzii, se va largi de la sapte la noua persoane, iar cei doi membri externi suplimentari vor fi, ca alti patru, numiti de parlament, deci de Fidesz.

Cel de-al treilea si nou adjunct a fost deja calificat drept 'comisar politic' de catre guvernatorul MNB, Andras Simor, care nu este agreat de Viktor Orban din cauza politicii sale privind rata ridicata a dobanzii.

Reforma MNB seamana cu o 'preluare totala a puterii' institutiei de catre guvernul conservator al lui Viktor Orban, denuntase mai devreme Andras Simor intr-un interviu pentru site-ul de informatii online Index

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 952 ori