Ungaria ar putea pierde pana la 1,7% din PIB in urma suspendarii fondurilor UE de coeziune

Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 22:00
1111 citiri
Ungaria ar putea pierde pana la 1,7% din PIB in urma suspendarii fondurilor UE de coeziune

Ungaria ar putea pierde pana la 1,7% din PIB ca rezultat al suspendarii fondurilor UE de coeziune din 2013 daca Budapesta nu reuseste corectarea deficitului sau bugetar, au anuntat miercuri oficialii UE.

Oficialii europeni au explicat ca cifra de 1,6% ar reprezenta efectul total asupra economiei Ungariei al fondurilor care ar putea fi suspendate in 2013, dar nu a precizat valoarea exacta a fondurilor retinute, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Deficitul Ungariei a depasit pragul de 3% din PIB fixat de UE inca de la aderarea tarii la blocul comunitar, in 2004. Miercuri, Comisia Europeana a propus sanctionarea Ungariei pentru deficitul sau. Comisia a apreciat ca desi Ungaria a adoptat masuri pentru reducerea deficitului, au fost numai masuri exceptionale, care nu vor avea ca efect reducerea deficitului intr-un mod sustenabil.

Ministerul Economiei din Ungaria a anuntat luni ca deficitul bugetar a atins 1.734 miliarde de forinti (5,49 miliarde de euro) in 2011, o cifra mai mare de 2,5 ori decat previziunile initiale.

Guvernul prevedea initial un deficit de 687 miliarde de forinti, o cifra revizuita de mai multe ori in crestere, ajungand in decembrie la 1.500 miliarde de forinti.

Guvernul a adaugat insa ca obiectivul unui deficit public de 2,94 % din PIB in 2011 nu este in pericol, deoarece odata luate in calcul fondurile caselor de pensii private, nationalizate in cursul anului, obiectivul va fi atins.

De la 1 ianuarie in Ungaria a intrat in vigoare majorarea cu doua procente a TVA, de la 25% la 27%, cea mai ridicata cota din Uniunea Europeana, o masura decisa de premierul Viktor Orban pentru acoperirea deficitului bugetar. Taxa de 18% la produsele alimentare de baza ramane nemodificata, ca si cea de 5% la carti si ziare.

Recent, Banca Nationala a Ungariei a avertizat ca in 2012 Ungaria va inregistra un deficit de 3,1% din PIB, peste tinta de 2,5% pe care o are in vedere guvernul de la Budapesta. In plus, Banca Nationala a avertizat ca masurile avute in vedere de guvern se concentreaza preponderent pe partea de venituri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Ungaria datorie, #Ungaria PIB imprumut FMI UE , #Ungaria