Ungaria, cu cel mai mare TVA din Europa

Marti, 22 Noiembrie 2011, ora 20:26
1384 citiri
Ungaria, cu cel mai mare TVA din Europa

Taxa pe valoare adaugata in Ungaria va fi de 27% incepand cu 2012, dupa ce Parlamentul Ungar a adoptat astazi legea privind impozitele pentru 2012. Taxa pe valoarea adaugata, care era pana acum de 25%, devine astfel cea mai mare din Uniunea Europeana UE.

Legea, care prevede de asemenea cresteri de impozite pentru microintreprinderi, a fost adoptata cu 232 de voturi pentru, in timp de 72 de deputati au votat impotriva. Fidesz, partidul premierului conservator Viktor Orban, detine o majoritate de doua treimi in Parlament.

Adoptarea acestui act legislativ intervine intr-un context economic tensionat in Ungaria, care a fost nevoita sa solicite asistenta Fondului Monetar International si a Comisiei Europene, din cauza dificultatilor intampinate in a gasi finantare pe piete. Tara central-europeana si-a pierdut credibilitatea dupa o serie de masuri luate de guvern vizand reducerea deficitului, cum au fost nationalizarea fondurilor de pensii si majorarea drastica a impozitelor percepute bancilor sau companiilor din anumite sectoare, indeosebi telecomunicatii. Nu a fost lansata insa nicio reforma de fond, ceea ce preocupa mai ales agentiile de rating.

Comisia Europeana a confirmat luni primirea din partea Ungariei a unei cereri pentru o posibila asistenta financiara de la Uniunea Europeana de tip preventiv, o solicitare similara fiind adresata Fondului Monetar International.

In urma cu 3 ani, Ungaria a devenit prima tara din Uniunea Europeana care a beneficiat de asistenta financiara mixta de la UE, FMI si Banca Mondiala, Budapesta beneficiind in total de 20 de miliarde de euro.

Bugetul Ungariei pe 2012, care prevede un deficit de 2,8% din PIB, urmeaza sa fie adoptat la inceputul saptamanii viitoare.

#TVA Ungaria, #taxa pe valoare adaugata Ungaria , #Ungaria